A halakkal együtt eresztették le a vizet Siófokon a vízügyesek, csak a horgászoknak köszönhető, hogy nem lett természeti katasztrófa

2020. január 21. 12:35 - szerző: 168 Óra

„Leengedték ma a zsilipet a Sió-csatornánál és több száz hal haldoklik azóta az iszapban, egy részük már nem él és vannak akik még küzdenek kisebb pocsolyákban. Ez normális?”–  írta a 444-nek egyik olvasója, aki sokkoló képekkel illusztrálta, milyen körülmények között folyik a Balaton új, leeresztő zsiliprendszerének építése Siófokon.

A képeken az látszik, hogy mi történt a mentetlen halakkal a Sió-csatorna zsilip alatti, városi, normális esetben felduzzasztott szakaszán: mivel a területről anélkül eresztették le a vizet, hogy gondoskodtak volna a benne élő gerinces állatok mentéséről, az ott élő halak jelentős része nem úszott el lefelé, hanem vagy szárazra került vagy megrekedt a meder sekély gödreiben, pár centis vízben. 

A csapdába került halak egy része elpusztult, más részére lassú fulladás vagy megfagyás várt. 

A leeresztés oka egyébként az volt, hogy nemrég megkezdődött a Balaton vizét leeresztő Sió-zsilip és a Sió-csatorna felújítása, nettó 14,5 milliárd forintból. A projekt gazdája az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma.

A történet hétfőn napközben azonban szerencsés fordulatot vett: a siófoki horgászegyesület elnöke hétfőn napközben jelezte a vízügynek, hogy halak kerültek szárazra vagy igen sekély vízbe, mire néhány órán belül 20-30 centiméterrel megemelték ennek a résznek a vízszintjét, így a halak nagy része megmenekült. 

Kalauz Zoltán, a  Siófoki Horgász Egyesület elnöke arról számolt be a lapnak, hogy sok hal száraz részekre, mert az eresztést látva

több helyi lakos is megpróbálta ellopni a pocsolyákban csapdába esett halakat.

A rajtakapottak közül volt, aki elszórta a sekély vízből kiszedett zsákmányát. A kezelésükben lévő szakaszon rekedt halak túlnyomó része mindazonáltal megmenekült.