Habony embere úgy kap kiemelkedő fizetést a Szegedi Tudományegyetemtől, hogy az intézményben megszorítások vannak

2019. április 4., 11:44

Szerző:

Habony Árpád embere, Kobza Miklós annak ellenére kapja kiemelkedőnek számító, 700 ezres fizetését a Szegedi Tudományegyetemtől, hogy az intézményben válsággazdálkodás van – írja a hvg.hu.

Kobza Miklós, aki Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának, Habony Árpádnak a stábjába tartozik, korábban Orbán Facebook-oldalát szerkesztette, a kormányfő fotósa is volt, és a közmédia sajtófőnökeként dolgozott. Ő is azok között van, akiket a városba küldtek a Fidesz Botka László polgármester elleni kampánya miatt. Azt a szeged.hu írta meg, hogy milyen feltételekkel bízta meg az egyetem Kobzát. Eszerint a következő tanévre vonatkozó toborzó munkában vesz részt, építi az intézmény imázsát és koordinálja az országos sajtómegjelenéseket.

Eközben az SZTE-n gazdasági referenseket ültettek az egyetemi egységekhez, Kobza fizetése mégis meghaladja az oktatói bértáblát.

– Miközben a bértábla legfelső során álló professzorok csúcsfizetése bruttó 587 664 forint, és egy docens alig több mint a felét kapja, addig egy adjunktus még a felét sem viszi haza a közkapcsolatokkal megbízott Kobza Miklós fizetésének

– nyilatkozta a portálnak Barát Erzsébet, az egyetem oktatója.

Barát Erzsébetet azért is felháborítja az ügy, mert elmondása szerint egy egész iroda foglalkozik ezzel a feladattal a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetemi honlap szerint az irodához tartozó munkacsoportokban 25 fő dolgozik. Több tanszéken létszámstop van, a nyugdíjba vonulók helyét nem lehet automatikusan feltölteni. Emellett megszorítások vannak az intézményben.

Kobza Miklós
Fotó: Facebook

Barát Erzsébet azt is elmondta, hogy

Kobza szerződésén kívül tavaly ősszel még egy hatmillió forintos közbeszerzést is tető alá hozott az egyetem, szintén marketingterületen.

A hvg.hu azt írja, hogy a karok vezetői azt a feladatot kapták a kancellártól, hogy dolgozzanak ki intézkedési tervet a költségek csökkentésére. Emellett gazdasági referenseket delegáltak az egységekhez, akiknek az ellenjegyzése nélkül nem lehet sem kötelezettséget vállalni, sem egyetlen szerződést aláírni.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének egyik képviselője szerint az oktatók számára megalázó az, hogy  marketingfeladatokra, dupla fizetéssel hoztak az intézményhez valakit, aki politikai feladatokat is teljesít. Igaz, ezt Kobza állítása szerint az intézmény falain kívül teszi.

Azt nemrég portálunk írta meg, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter még részmunkaidős egyetemi tanárként is remek fizetést kap az SZTE-től. Havonta 723 ezer forinthoz jut ezzel, amiért cserébe a karon oktat, illetve vezeti a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetet.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.