A győri Audi csökkenti a termelését, a kecskeméti Mercedes teljesen leáll

2021. január 19., 15:59

Szerző:

A szórakoztatóelektronika-gyártás okoz alkatrészhiányt az autóiparban.

 

Jelentősen megnőtt a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók a beszállítói nehézségek az alkatrészellátásban - írta a Világgazdaság.

  • A kecskeméti Mercedes-Benz gyár 10 napig szünetelteti a termelését.
  • A  győri Audi 2 héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt.
  • A Suzuki termelésében egyelőre nem okoz fennakadást a hiány.

A lap szerint az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a chipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság nyomán tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására.

Az ismét fellendülő autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből. A hiány a legtöbb német autógyárat is érinti, és egyre nagyobb problémát okoz nekik, többen kénytelenek voltak átállni rövidített munkaidőre.

(ph/168)

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.