Gulyás Gergely a pedofíliáról és az örökbefogadásról: Amit én elmondtam, nem áll éles ellentétben azzal, amit Kövér László mondott

2019. május 16., 13:11

Szerző:

Gulyás Gergelyt a csütörtöki Kormányinfó sajtótájékoztatóján az RTL Klub Híradója megkérdezte Kövér László hírhedt kijelentéséről, amely szerint erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása és aközött, hogy egy azonos nemű pár gyereket akar örökbe fogadni.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Miniszterelnökséget vezető miniszter először elhárította a kérdést, mégpedig azzal, hogy magyar jog teljesen világos, azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket, a magyar alkotmány pedig azon az alapelven nyugszik, hogy csak férfi és nő között jöhet létre házasság, Az RTL Klub Híradójának a riportere ezután emlékeztette a politikust, hogy a kérdés arról szólt, szerinte is egyenértékű-e a pedofíliával az, hogy azonos nemű párok  gyereket fogadhatnak örökbe. Gulyás Gergely erre úgy válaszolt, Kövér László azt mondta egyetlenegy vonatkozásban tudja összehasonlítani a kettőt, ez pedig az, hogy egyek esetben sem a gyermek szempontjai jutnak érvényre, hanem az örökbefogadóéi, akinek nem lehet saját gyereke. – Szerintem ez tényszerűen igaz – fűzte hozzá. A riporter ezután kétszer is meg kellett kérdeznie, hogy egyetért-e Kövér Lászlóval abban, hogy a gyerek élvezeti cikk örökbefogadás esetén, amire válaszul Gulyás Gergely először újra a magyar jogi szabályozásról beszélt, másodszor pedig úgy nyilatkozott:

– Mi úgy gondoljuk, hogy minden gyereknek joga van egy apához és egy anyához, és nem tartjuk helyesnek, amikor egy gyermek két apával kell felnőnie. Valóban, én is úgy gondolom, hogy ez önzés azoknak a részéről, akiknek saját gyermekük nem lehet. (...) Amit én elmondtam, az nem áll éles ellentétben azzal, amit Kövér László mondott.

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.