Nyílt levélben tiltakozik 66 tudós az MTA elnökjelöltjének kijelentései ellen

2020. július 6., 13:56

Szerző:

Nyílt levélben tiltakozik 66 magyar tudós és akadémikus, társadalom- és természettudós vegyesen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnökjelöltjének kijelentései ellen − írja a Quibit a szerkesztőséghez eljuttatott levél alapján.

A tudósok sérelmesnek találták az agykutató társadalomtudósokra tett korábbi megjegyzéseit és a bennük megjelenő politikai szempontokat. Freund Tamás ugyanis az alábbiakat nyilatkozta a Mandinernek.

„Azok a társadalomtudósok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják”

– jelentette ki az MTA elnökjelöltje.

A nyílt levelet aláírók arra kérték Freund Tamást, hogy tartózkodjon az olyan „felelőtlen, meggondolatlan, sértő és alapvetően hamis kijelentésektől, amelyek politikai szempontokat emelnek be az MTA választási folyamatába, valamint tagjainak megosztását, a társadalomtudományok és a természettudományok művelőinek szembefordítását eredményezhetik”. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hangsúlyozták, hogy a levelet aláíró társadalomtudósok többsége sokat publikál külföldön is, így tudják, hogy a külföldi tudományos folyóiratok a tudományosság mércéjével mérnek, a tanulmányoknak nem lehetnek politikai céljaik, különösen nem álságosan bújtatottak. Ezért tájékoztatást kértek az agykutatótól arról, hogy kik azok a társadalomtudósok, akik éltek az általa említett eszközzel, illetve hogy melyik külföldi folyóiratok „fogadtak be tárt karokkal ilyen átlátszóan gyenge cikkeket”.

Úgy vélik, az Akadémia elnökjelöltjének arra kellene törekednie, hogy az Akadémia a különböző tudományterületen dolgozó kutatók együttes képviseletét a politikától független szellemben lássa el, és „tartsa távol magát az efféle szakmaiatlan, megosztó nyilatkozatoktól”.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.