Már Kiskunlacháza fideszes polgármestere is aggódik a 2022-es választás miatt

2019. december 23., 14:58

Szerző:

Már a Kiskunlacházát vezető fideszes polgármester, Répás József is aggódik azért, hogy a fiatalokat a kormánypárt nem tudja megnyerni magának. Ez derül ki a Magyar Hírlapnak adott interjúból.

A lap szerint a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb sokkja a jobboldal szempontjából talán a 2002-es választási vereség volt, akkor egy nemzeti és egy balliberális tömb csapott össze, és most is ez várható 2022-ben. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet elkerülni a 2002-es sokkot, a politikus az alábbi választ adta.

– A legfontosabb, hogy ennél az új generációnál – amely mára felnőtt és érdeklődik a politika iránt, amelynek a 2002-es vereség és a 2006-os rendőrterror csupán történelem, amely számára az a természetes, hogy Európa kinyílt előttük, hogy stabil gazdasági jólét van az országban – kellene felmérni, mi az oka annak, hogy az, amit a polgári oldal képvisel, nem felel meg az elképzeléseiknek, miért van hiányérzetük

– felelte Répás.

Megjegyezte az is, hogy ennek a fiatal generációnak válaszokat kell adni.

– Kommunikáció, szlogenek, imázs – ezek azok a dolgok, amiket át kellene dolgozni. Mi azért is tudtunk nyerni, mert a verbális és nyomtatott kommunikációban mertünk újítani. Azt látom – amellett, hogy maximálisan támogatom a kormány családcentrikus intézkedéseit –, hogy a mai tizen-, huszonéves generációt nem nagyon érdekli a csok, többségük még nem akar családot, ők utazni, világot látni akarnak, tanulni szeretnének. Nem a családalapítás az elsődleges életcél, amely leköti őket. Majd harmincéves korukban elgondolkodnak ezen, és ha akkor lesznek még lehetőségek, kihasználják. Ezt a generációt kellene megtalálni, megszólítani. Lehet, hogy érdemes lenne ebben a korosztályban több célzott kutatást elvégezni

– magyarázta.

Fotó: Facebook/Répás József

Répás szerint ki kell találni valamit, mert ha 2022-ben megismétlődik a 2002-es sokk, onnan nagyon nehéz lesz visszajönni.

– Azt látom, hogy egyre nő az a választótábor, amely nem tart ki következetesen az élete folyamán egy adott elv, párt mellett. Dél-Amerikára jellemző volt, hogy családon belül generációkon át egy pártra voksoltak, egy csapatnak szurkoltak. Mindegy volt, jól szerepel-e a párt, jól játszott-e a csapat, kitartottak mellettük. Ma egyre inkább szűkül az a réteg, amelyik tradicionálisan dönt – jegyezte meg.

Egyetért azzal a megjegyzéssel, hogy az idősebb korosztály inkább jobboldali, a fiatalok pedig a rendszer veszteseinek érzik magukat.

– Épp ezért el tudnám képzelni, hogy a kormány az egyetemeken, főiskolákon olyan infópontokat hozzon létre, ahol a hallgatók el tudják mondani a véleményüket. Talán ez egy kapcsolódási pont lenne a fiatalok és a kormány között. Az biztos, hogy a gazdaságpolitika mellett a másik legnehezebb feladat lesz kitalálni, hogyan lehetne ezt a fiatal generációt megszólítani. Fontos lenne megértetni a fiatalokkal, hogy a józanul gondolkodás az alapja mindennek

– fűzte hozzá a politikus.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.