Uniós segítséggel nyitott magánorvosi központot Veszprémben a polgármester fideszes embere

2019. szeptember 11., 10:28

Szerző:

A korábbi veszprémi Fidelitas alelnöke, Szalay Zsolt a társával kamatmentes uniós hitelből nyitott magánorvosi központot Veszprémben, miközben a helyi kórházból osztályok összevonásáról érkeznek hírek – írja a 24.hu.

A lap azt írja, hogy miközben egymás után érkeznek a beszámolók az állami egészségügy leépüléséről, a magánszektor egyre inkább felfut. Veszprémben például az állami Csolnoky Ferenc Kórház kardiológiáján és a belgyógyászati osztályokon drasztikus ágymegszüntetést vezényeltek le, osztályokat vontak össze, az érsebészek fele pedig távozott az intézményből. A három meglévő magánrendelő mellett tavaly év végén egy újabb magánorvosi központ nyílt a városban.

A Partner Medical Magánorvosi Központ megnyitóján ott volt Porga Gyula fideszes polgármester is, aki azt mondta, öröm látni, hogy a városban vannak olyan vállalkozók, akik

az állami és önkormányzati egészségügyi feladatokat kiegészítik egy más szemléletű szolgáltatással.

Beszédet tartott a – mostanra már 14 szakrendelésen 21 orvossal működő – magánorvosi központot működtető cég ügyvezetője-társtulajdonosa, Szalay Zsolt is.

 

A 24.hu azt írja, hogy Szalay Porga bizalmi emberének számít, a polgármesteri kabinetirodán a választókerületi referensi posztot tölti be. Ő volt a helyi Fidelitas alelnöke. Egy másik fidelitasos társával együtt hozták össze a veszprémi Városi Nyilvánosságért Alapítványt, amely a 2010-es években többször kapott támogatást az igazságügyi tárcától, és ez az alapítvány hívta életre 2012-ben a Mindennapok hősei díjat.

A most 29 éves fiatalember nyolc éve bekerült a néhány Veszprém megyei város tulajdonában álló vízszolgáltató és szennyvíztisztító cég, a Bakonykarszt Zrt. felügyelőbizottságába. A testületbe polgármesterek delegálták a küldötteiket. Szalayt a veszprémi városvezető Porga választotta ki, azóta is bizottsági tag.

A Partner Medicalban Szalay társtulajdonosa Farkas Péter, aki az őrzés-védő bizniszben utazott, jelenleg is egy őrző-védő vállalkozás szakmai tanácsadója. Van már egy közös cégük, amely a három éve elindított Retronic zenei fesztivált szervezi.

A fiatal vállalkozóknak Brüsszel is besegített. A 2017 novemberében alapított Partner Medical Kft. kezdő vállalkozásként pályázott kamatmentes hitelre, amelyből orvosi műszereket, berendezéseket vásárolt. A program 2018 szeptemberében nyílt meg, és a pályázati honlap szerint kétszer is nyertek. Egyszer 20,3 millió forint kamatmentes kölcsönt, aztán további 25 millió forintot.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.