A veszprémi kórházban ágyakat kellett megszüntetni és osztályokat összevonni a szakemberhiány miatt

2019. március 1., 10:26

Szerző:

Nagyobb a gond a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban, mint amiről a hírek szóltak. Ágyakat kellett megszüntetni és osztályokat összevonni az intézményben, akkora az orvos- és ápolóhiány, hogy nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályokra – tudta meg a 24.hu.

Múlt héten írta meg a portál, hogy a hat érsebészből három felmondott, most viszont kiderült az is, hogy

a kardiológián tavaly nyáron a körülbelül 70 ágyból 22-t meg kellett szüntetni, az osztálynak pedig ősz óta nincs vezetője.

Orvos- és ápolóhiány más osztályokon is van, ezért gyakran nem kardiológusok, hanem gasztroenterológusok ügyelnek a kardiológiai részleghez tartozó, speciális felkészültséget igénylő úgynevezett coronaria-őrzőben. (A coronaria-őrzőnek a legsúlyosabb kardiológiai esetek ellátásában van kiemelt szerepe. Itt történik a keringési zavarok, szív-érrendszeri megbetegedések, szívinfarktusok monitorizálása, akut ellátása.)

A kórház egyik legnagyobb részlege a belgyógyászat. Éveken át két osztállyal működött, tavaly viszont az egyik osztályon kellett hasonló arányban ágyakat felszámolni, mint a kardiológián. A 24.hu úgy tudja, hogy idén év elején a másik belgyógyászati osztályon is megszüntettek 22 ágyat a 72-ből, szintén szakemberhiány miatt.

Így a két osztályt összevonják, de a lap egy forrása szerint ez már meg is történt. A portál érdeklődésére az ügyben sem a kórház főigazgatója, sem a Kásler Miklós miniszter irányítása alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem válaszolt.