Momentum: Nincs ember ma Magyarországon, aki elhinné, hogy az ország leggazdagabb embere egy volt gázszerelő, és nem Orbán Viktor

2020. június 24., 13:55

Szerző:

Vizsgálat indul egy nyolcszorosan túlárazott „fideszes” közvélemény-kutatás miatt – jelentette be közösségi oldalán Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A kifogásolt szerződést a Főtáv kötötte.

A vízműveknek, a csatornázási műveknek és a távfűtő cégnek is kétévente kötelező független közvélemény-kutató segítségével felmérni, az emberek mennyire elégedettek a szolgáltatásaikkal. A feladatra 2019-ben a Fővárosi Vízművek 1,78 millió forintért szerződött egy céggel, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig 2 millióért.

A Főtáv viszont 14,7 millió forintért bízott meg ugyanezzel a feladattal egy követeléskezelő céget,

a BDM Best Debt Management Kft.-t – részletezte az ügyet Tüttő. Vagyis amire elég volt mindkét társaságnak kétmillió, addig a Főtáv ezt közel 15 millióért intézte. Még Tarlós István főpolgármestersége alatt történt, a közműcéget pedig a Fidesz korábbi XII. kerületi polgármestere, Mitnyan György vezette.

Tüttő kiemelte azt is, hogy a túlárazva szerződtetett BDM referenciaként a Főtávval kötött korábbi szerződését csatolta be: egy 24,9 milliós másik ügyfél-elégedettségi szerződést.

Korrupciós ügyeket vizsgál a főváros

Momentumos vezetésű bizottság vizsgálja majd az utóbbi évek fővárosi korrupciós ügyeit – jelentette be a VI. kerület polgármestere, Soproni Tamás. „A Fidesz-kormány neve az elmúlt időszakban összeforrt a korrupcióval. Nincs ember ma Magyarországon, aki elhinné, hogy az ország leggazdagabb embere egy százmilliárdos egykori gázszerelő, és nem Orbán Viktor miniszterelnök. És aligha van olyan ember, aki azt gondolja, hogy a fideszes vezetésű budapesti Városháza mentes volt a korrupciós ügyektől az elmúlt tíz évben.

A 2019-es kampányban az egyik választási ígéretünk az volt, hogy leszámolunk a korrupcióval. Ez Budapesten két dolgot jelent. Azt, hogy tisztességesen dolgoznak majd a momentumos politikusok, és azt, hogy felderítjük az előző ciklus által elkövetett bűnöket: kivizsgáljuk a 4-es metró ügyét, a Bálnát, a 3-as metró felújítását, a biódom kérdését, a parkolási rendszert és az e-jegyrendszert” – írta Soproni.

Az új vizsgálóbizottságot Havasi Gábor, Budapest momentumos egészségügyi tanácsnoka vezeti majd, ő mentős, ezért hát – írja Soproni – a tisztességéhez aligha férhet kétség. „A pénznek nincs se szaga, se pártállása – lába viszont, úgy látszik, nagyon is van.”

A bizottságnak elvileg lesz fideszes külsős és belsős tagja is.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.