Háromszáz fecskepárnak épített fészket a saját háza eresze alá Mátics Ferenc Tamásiban

2019. június 26., 14:09

Szerző:

300 fecskepárnak épített fészket a saját házán Mátics Ferenc Tamásiban – írta a Sokszínű Vidék nyomán a Bors.

Mátics Ferenc és felesége igazi madárrajongók, számukra nem volt kérdés, hogy megosztják az otthonukat a fecskékkel.

„Két fészket a madarak építettek, a többi mind mesterséges. Most 200 pár lakik itt, de nem mindegyik fészket foglalták el. Németországban láttam ilyet először, a feleségemmel gondoltuk, kipróbáljuk, hisz imádjuk a madarakat – mesélte a lapnak Mátics Ferenc, aki a fecskék mellett feketerigókat, cinkéket, seregélyeket, és rozsdafarkúakat is szívesen lát a háza körül.

Mesterséges fecskefészkek
Fotó: mme.hu

„Igaz, hogy a fecskék összepiszkítanak mindent, de ez nekünk nem okoz gondot. Az esti és nap közbeni hangzavart pedig nagyon szeretjük" – tette hozzá. Egy szomszéd azt mondta, hogy őket  sem zavarják a madarak, békében élnek egymás mellett.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint nyár a mesterséges fészkeket nyár közepéig nem késő kirakni, de az sem baj, ha csak ősszel kerülnek a helyükre a műfészkek. Az egyesület szerint egymás mellé több is telepíthető, így nagyobb az esélye, hogy a madarak elfoglalják az új lakhelyüket.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.