Ezer kutató és diák kéri Manfred Webert, hogy mentse meg az MTA-t

2019. június 11., 09:52

Szerző:

Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nyílt levelet tett közzé, amelyben Manfred Webertől, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjétől kér segítséget az MTA számára. A levelet már több mint ezer kutató és diák aláírta – számolt be az RTL Klub Híradója.

„Kedves Weber úr! Ez a levél egy segélykiáltás”

– kezdte levelét az akadémikus.

A levelet nemzetközileg elismert kutatók és akadémikusok is aláírták. Álláspontjuk szerint ugyanis az MTA kutatóhálózatát úgy akarják leválasztani az Akadémiáról, hogy az sértené a kutatói szabadságot. Az Orbán-kormány terve szerint az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozott intézmény alá tartozik majd, amelyben döntő szava lenne a kormány képviselőinek. A törvényjavaslatot a tiltakozások ellenére benyújtották a parlamentnek.

„Nem lehet elfogadni. És mivel az itthoni fórumok már nem bizonyultak megfelelőnek, nem hallgatnak az érvekre, ezért azt gondoltuk, hogy az európai fórumokhoz kell fordulni”

– írta Kertész János. A professzor szerint bár az Orbán-kormány arra hivatkozik, hogy így hatékonyabb lesz a kutatásfejlesztés – más oka van a kiszervezésnek. Úgy véli, az egyik az Orbán-kormány irtózása mindennemű autonómiától. A másik, hogy vannak olyan bölcsész- és társadalomtudományi intézetek, amelyek a kormánynak nem tetsző kutatási eredményeket publikálnak. A harmadik pedig, hogy az európai pénzek az új pénzügyi időszakban már inkább az innováció és a kutatás irányába jönnek majd, ehhez pedig hozzáférést akar a kormány.

Kertész János abban bízik, hogy Manfred Weber az EPP frakcióvezetőjeként hatni tudni majd az Orbán-kormányra. A politikus megkapta a levelet.