Évente 80 ezer új magyar daganatos beteget regisztrálnak, az idő a nagy ellenfelük az egészségügyben

2019. május 29., 14:56

Szerző:

Évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak Magyarországon, így kiemelten fontos az onkológiai ellátás helyzete. A magyar betegek benyomása az ellátásról összességében pozitív, a fő problémát nem a kezelések minőségében látják, hanem a szervezésben, a kezelések eléréseben – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából készített tanulmányból.

Az egyesület a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az onkológia területére kitüntetett figyelem irányul, mivel a daganatos megbetegedések száma világszerte emelkedik, Magyarország pedig különösen érintett.

Évente 33 ezren halnak meg az országban a betegség következtében. A magyar betegek túlélési rátája 50 százalék alatt van, a vastagbélrák előfordulását tekintve világelsők vagyunk, és egyes magyar régiókban halnak meg legtöbben rákos megbetegedések következtében az EU-n belül.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az AIPM friss kutatásában a betegek oldaláról is felmérte az ellátórendszerrel kapcsolatos mindennapos kihívásokat. A tanulmány alapját három onkológiai terápiás területen (nőgyógyászati onkológia, tüdőrák és vastagbélrák) érintett betegekkel folytatott mélyinterjúkra épülő kutatás adta.

A főbb tanulságok a következők:

  • A betegek legfőbb problémáját nem a kezelések minősége, hanem az egyes összekötő, szervezéshez kapcsolódó elemek jelentik, amelyek azonban mind hatással vannak a terápia hatékonyságára.
  • A páciensek számára az onkológiai ellátásban az egyik legkritikusabb pont az idő, vagyis az időpontfoglalások és előjegyzések ütemezése, várólisták hossza.
  • A betegek hiányolják a gördülékeny kommunikációt és egyértelmű kapcsolatot az alapellátás és a szakellátás között.
  • A szakemberek leterheltek, ezért nincs megfelelően megoldva az onkológiai betegek irányítása az ellátási rendszerben. A rendszerben „bolyongás” és a kezelési terv hiánya pedig késlelteti az ellátást.

Az AIPM a felmérésből leszűrhető tanulságok megosztásával kíván hozzájárulni egy hatékony nemzeti rákellenes stratégiához, amelyeket a kormányzat és a betegszervezetek részére is eljuttat. Emellett egy olyan weboldalt is indítottak, amely a megelőzést és a tünetek felismerését segíti információkkal, a tévhitek, tünetek, a szűrési és terápiás lehetőséges áttekintésével.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.