Európai szinten is a legzsúfoltabbak között vannak a magyar börtönök: 114 százalékos a telítettség

2020. április 7., 13:21

Szerző:

Európa tíz legzsúfoltabb börtöne között ott vannak a magyar fegyintézetek is – derül ki az Európa Tanács legfrissebb börtönstatisztikájából, melyet az EUrológus szemléz. A 47 európai országot tömörítő Tanács összesen 50 büntetésvégrehajtási-rendszer adataira támaszkodik.

Ennek alapján tavaly január 31-én 1 millió 540 ezer 484 fogvatartott volt összesen ezekben az államokban, ezek egyharmada (563 166 személy) orosz börtönökben ült.

A jelentés szerint Európában 100 ezer lakosra 106 fogvatartott jutott, akiknek 22 százaléka még nem volt jogerősen elítélve. Oroszországon kívül sokan vannak még börtönökben Törökországban (269 806 személy), őket követik a brit (91 724), majd a lengyel (72 204) adatok.

Magyarország esetében 16 560 fogvatartottról számol be a jelentés.

Az európai börtönök átlagos telítettsége 89,5 százalék, azaz ennyi fogvatartott jut 100 helyre. Tíz országban azonban különösen súlyos a zsúfoltság, ezek közé tartozik Magyarország is: az élen Törökország áll 122 százalékkal, őket követik a belgák, az olaszok és a franciák, majd

ötödik helyen a magyar büntetés-végrehajtás, 114 százalékos túlzsúfoltsággal, amely ugyanakkor néhány százalékos javulás a korábbi évek adataihoz képest.

Jelentősen csökkent a bebörtönzések aránya 2018 és 2019 között Örményországban (-36%) és Észak-Macedóniában (-29%).

 A nők aránya nem változott a börtönökben, továbbra is 5 százalék, míg a fogvatartottak 14 százaléka volt külföldi.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.