Európa vagy Orbánisztán? – Reagált az ellenzék a miniszterelnök kampányindító beszédére

2019. április 5., 21:13

Szerző:

Ellenzéki pártok bírálták Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz európai parlamenti (EP) választási programját bemutató pénteki beszédét. Az MSZP szerint a Fidesz Európa-ellenes, a Jobbik véleménye szerint a nagyobbik kormánypárt elüldözi a magyarokat, a DK azt írta, a magyarok gondjai nem orvosolhatók sorosozással, a Mi Hazánk pedig a bérfelzárkóztatás és „magyar-cigány együttélés” említését hiányolta a kormányfő beszédéből.

Az MSZP-Párbeszéd szerint a Fidesz 2009-ben, amikor utoljára volt EP-választási programja, még Európa-párti erő volt, ma azonban már Európa-ellenes. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Budapesten, a Bálna előtt - ahol a Fidesz rendezvényét tartották, de még azt megelőzően - sajtótájékoztatón idézett a nagyobbik kormánypárt 2009-es programjából. Abban szerepelt a többi között az, hogy az EU-nak biztosítani kell olyan eszközöket, amelyekkel tagjait az alapelvek betartására késztetheti, és ehhez akár az államok szuverenitását csorbító felhatalmazást is meg kell adni. Az EP-képviselő szerint a május 26-i EP-választáson az MSZP és a Párbeszéd azt a kérdést teszi fel Magyarország polgárainak, Európa vagy Orbánisztán. 

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének értékelése szerint amikor Orbán Viktor a nemzeti szuverenitásról beszél, akkor arra gondol, hogy valamely európai politika, például az uniós ügyészség létrehozása veszélyezteti a Fidesz hatalmi érdekeit. Szerinte a miniszterelnök a migrációról és a bevándorlásról azért fog beszélni, hogy leplezze a kivándorlás problémáját. – A migránskaraván az egy fideszes politikai termék – hangoztatta. Bírálta Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz listavezetőjének tevékenységét is, mivel szerinte a miniszter ügyvédi irodája olyan ügyekben képviseli a magyar államot, amelyek szembemennek a magyar polgárok érdekeivel.

A miniszterelnök által elmondottakat Jakab Péter, a Jobbik szóvivője úgy kommentálta, aki három év alatt a KSH adatai szerint 86 ezer migránst enged be Magyarországra, köztük tízezrével vendégmunkásokat és kötvényeseket, aki az Európai Parlament tiltakozása ellenére befogadja a jogerősen elítélt macedón miniszterelnököt, aki rendszeresen megvétózza az illegális migráció megállítását célzó nemzetközi egyezményeket, sőt, maga kezdeményezte 2015-ben a migránsokat elosztó világkvóta bevezetését, jobb, ha csendben marad. Szerinte az Orbán Viktor vezette Fidesz "Európa legnagyobb bevándorlásszervező alakulata", amely Magyarországon valóságos népességcserét hajt végre: a magyarokat elüldözik, a helyükre pedig tömegével hoznak be gazdasági bevándorlókat az unión kívüli országokból. Május 26-án a magyaroknak el kell dönteniük, hogy nyugati béreket vagy keleti vendégmunkásokat akarnak-e a szülőföldjükön - emelte ki.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Facebook-posztban reagált Orbán Viktor beszédére. Azt írta, Magyarországnak „együgyű” kormányfője van, aki a világ és Európa gondjaiból csak a menekültek jelentette kihívást látja. Szerinte aki csak ezt látja, elárulja hazáját, mert a magyar emberek gondjai, a csapnivaló oktatás, a válságban lévő egészségügy, a drámai elvándorlás nem oldhatók meg sem brüsszelezéssel, sem sorosozással, sem a mára nem létező menekültválság rémének felfestésével.

Toroczkai László, a magát színtiszta rasszizmussal észrevétető szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnöke közleményben reagált, kiemelve, pártja a migráció minden formáját ellenzi. Úgy folytatta: Orbán Viktor azonban nem beszélt arról, harcolni kell azért is, hogy Brüsszel támogassa az Európai Unióhoz később csatlakozott tagállamokban a bérek felzárkóztatását a nyugati tagállamokéhoz. Hozzátette: a miniszterelnök arról sem beszélt, hogy a valóban súlyos demográfiai problémát Magyarországon súlyosbítja a „magyar-cigány együttélés” problémája is.