Egyelőre nem óhajtják elhalasztani az őszi budapesti eucharisztikus kongresszust, amelyre eddig 77 ezren jelentkeztek

2020. március 19., 11:07

Szerző:

A szeptemberre tervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban a szervezők egyelőre mindent úgy folytatnak, ahogy eddig – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fábry Kornél atya, az eucha­risztikus kongresszus főtitkára. 

„Mi most is úgy készülünk, hogy időben megtartjuk a kongresszust. Reálisan persze három lehetőség képzelhető el: vagy megrendezzük a kongresszust, vagy későbbre halasztjuk, legrosszabb esetben pedig elmarad. Ebben a végső döntés nem rajtunk, hanem az illetékes pápai bizottságon múlik. Egyelőre még nem merült föl a kongresszus elhalasztása. A helyzet változásával és az idő előrehaladtával végleges döntés születik majd”  – mondta.

Hogy szabtak-e maguknak valamilyen határidőt, Fábry azt mondta, ebben az operatív törzs iránymutatásaira bízzák magukat. Szerinte meglehetősen furcsa lenne, ha katasztrófák és a mostani járvány idején nem gondolkodna el arról, kinek a kezében van az élete.

Körmenet a Budapesti Eucharisztikus Világkongresszuson (1938)
Fotó: commons.wikimedia.org

„A járvány nem Isten akarata, de ő, aki a történelem ura, tud róla, és nekünk bíznunk kell benne, hogy Isten mindenből a legjobbat tudja kihozni"

– szögezte le Fábry Kornél.

Korábban felvetődött, hogy Ferenc pápa is ellátogatna Magyarországra az Eucharisztikus Kongresszus idején, de a hivatalos választ még várják.

Az eseményre eddig 84 országból 77 ezren jelentkeztek. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.