Erzsébetváros is megadóztatja az Airbnb-szállásadókat

2019. január 10. 12:17 - szerző: 168 Óra

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani – írja az Index.

Az összeg elég jelentős lehet, ugyanis a portál szerint egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa. Eszerint egy 70 négyzetméteres lakás esetén 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni.

A szabályváltoztatás azért irányulhat az airbnb-zés megnehezítésére, mert a turisták általában nem parkolnak a szállás közelében, és még akkor is fizetnek parkolási díjat, ha autóval érkeznek.

Két másik kerület is szabott már ki díjat szálláskiadásra. Tavaly lépett életbe a VI. kerületben egy nagyon hasonló szabály. Ott ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie.

VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra. Ez alapján 2019. január 1-től a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után egységesen 1820 Ft/nm/év adót kell fizetni. Így egy 120 négyzetméteres lakás után 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén.