Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megadóztatná az Airbnb-ket a VIII.kerület

2018. november 23. 15:59 - szerző: 168 Óra

A józsefvárosi önkormányzat honlapjára felkerült előterjesztés szerint a kerület megadóztatná a rövidtávú lakáskiadást, vagyis az Airbnb-t és az ahhoz hasonló szolgáltatásokat - szúrta ki a Mérce.

A javaslatot a fideszes polgármester, Sára Botond jegyzi, és ha elfogadják, akkor a kerületben 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben –

vagyis jövőre egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 000 forintot kell fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén.

A Mérce szerint az intézkedés haszonnal is járhat, az Airbnb lehetősége ugyanis az egyik oka annak, hogy a fővárosban elszálltak a lakás- és albérletárak, mivel egyrészt, szűkült a kínálat, másrészt a bérleti díjakat közelítették az összeget a nagy profitot hozó, rövidtávú kiadásékhoz. A portál arra is emlékeztet, hogy ahhoz, hogy az árak valójában csökkenjenek, az adónemet minden kerületben be kellene vezetni, mivel ha csak Józsefvárosban történik meg, akkor a többi kerületben valamivel koncentráltabban fognak megjelenni a rövid távú kiadásra használt lakások.