Egy katolikus teológus szerint érthetetlenek és abszurdak Semjén Zsolt megállapításai az egyház szerepéről

2019. április 25., 16:21

Szerző:

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes húsvétkor a Hír TV-ben a keresztény hit lényegéről beszélt, és tett néhány igazán hajmeresztő kijelentést. Azt mondta például, hogy az égő Notre-Dame a nyugati értékvesztés és a francia önbecsülés elvesztésének is szimbóluma, illetve azt, hogy az egyház nem egy emberbaráti egyesület.

Felszabtér keresztény közösség oldalán Perintfalvi Rita katolikus teológus azt írta, Semjén nem csupán az abszolút és egyetlen igazság önjelölt kinyilatkoztatójának mutatkozott a Hír TV-s beszélgetésben, de egyben egyháztanítóként is fellépett, amikor ezt mondta:

„Az egyháznak valóban nem lenne szabad kompromisszumokat kötni, hanem a hitletéteményt, az egyház hagyományát, a krisztusi tanítást, az apostoli atyák örökségét, a katolikus egyház hagyományát a maga folyamatosságában megőrizni”.

Perintfalvi Rita erre reagálva úgy fogalmazott, hogy Semjén kijelentésben van valami ijesztő, mégpedig az, hogy bár egy teológiai képzettséggel rendelkező ember mondja, mégis olyasvalaki, aki a kenyerét politikusként keresi.

Vagyis aki a teológiáról is csak saját korlátolt politikai érdekei mentén képes gondolkodni.

A teológus szerint ugyanis a miniszterelnök-helyettes valószínűleg olyan kompromisszumokról beszélhet, amelyek a KDNP és a nagyobbik kormánypárt aktuálpolitikai, hatalmi érdekeivel nem egyeztethetők össze.

Perintfalvi álláspontja szerint a katolikus egyháznak megvan az eszköztára ahhoz, hogy bármilyen ideológiával, akár a kormánypártok által támadott liberalizmussal is párbeszédbe elegyedjen. Úgy véli, a politikai liberalizmust sok szempontból lehet kritizálni, de semmiképpen nem lehet azokat a liberális alapértékeket elvetni, amelyek egy igazságos társadalom alapjait képezik, mint például a tolerancia, a nemek társadalmi egyenlősége vagy minden ember alapvető egyenlősége.

Perintfalvi Rita
Fotó: Facebook

A teológus érthetetlennek és abszurdnak nevezi Semjén azon kijelentését, miszerint az egyház nem egy emberbaráti egyesület.

Perintfalvi szerint ugyanis az egyháznak nemcsak a társadalmi igazságtalanságokra kell rendszerszinten felhívnia a figyelmet, de alapfeladata az emberbaráti egyesületek létrehozása.

Úgy véli, a Hír TV-s beszélgetés egyik legfenyegetőbb gondolata az volt, amikor Semjén megjegyezte, hogy képviselniük kell az igazságot, akár prófétai jel módjára is, és úgy kell alakítani a társadalmat, hogy el tudja fogadni akár törvények formájában is ezeket az értékeket.

– Ezek a kijelentések különösen is ijesztően hatnak egy szekuláris társadalomban, amelyben csak egy partikuláris etikát képvisel a katolikus tanítás. Természetesen keresztény emberként sokan szeretnék, ha a politika kiállna a keresztény értékek mellett (például család, házasság, magzati élet védelme stb.),

de ha ez csupán úgy valósulhat meg, hogy közben elveszik a párbeszéd lehetősége a nem-keresztény emberekkel, illetve elveszi mások lelkiismereti- illetve vallásszabadságát, akkor már komoly etikai dilemmával állunk szemben – jegyezte meg a teológusnő.

Perintfalvi Rita nemrég páros interjút adott a 168 Órának, két éve pedig arról beszélt lapunknak, hogy tévedés, hogy a Biblia bűnként aposztrofálná a homoszexualitást.