Hónapokig ült börtönben egy értelmi sérült, mert többször nem volt nála személyi igazolvány és nem tudta kifizetni az egy millió forintos bírságot

2020. június 7., 18:48

Szerző:

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni – szúrta ki az RTL Híradójában a hvg.hu.

Az értelmi sérült, figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő fiatalt csak azért hatszor bírságolták meg, mert nem volt nála személyi igazolvány.

Összesen több mint 1 millió forintot kellett volna befizetnie. Nem tette, ezért szigorított a bíróság.

Amikor a vállamon sírt az ügy miatt, akkor, megmondom őszintén, én is megrendültem

– mondta a fiatal ideiglenes gondnoka a fiú apjáról a Híradónak. Hetekig semmit sem tudott a fiatalról, aki otthonából Budapestre szökött, onnan vitték a börtönbe.

A szabadon engedését a Helsinki Bizottság érte el, szerintük

az arctalan rendszer miatt nem vehették észre a bíróságon, hogy a fiú fogyatékkal él.

A nyilatkozó Ivány Borbála arra is felhívta a figyelmte, hogy a szabálysértésben kiküldött levelek jellemzően "jogász nyelven" írják le a teendőket. Ha valaki ezt nem érti, könnyen a börtönben találhatja magát.

A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a szabálysértésért elzártak között nagyon sok értelmi sérült és pszichés beteg van, akiknek büntetés helyett támogató programra lenne szüksége.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.