Az Emmi nem módosított két jogszabályt, nehéz helyzetbe kerültek a gyógyszertárak emiatt

2020. január 20. 10:14 - szerző: 168 Óra

Akadozva indul a receptek nyugdíjazása a patikákban. A januári első munkanapon leállt az e-tér, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pedig nem módosított két jogszabályt. Ez pedig a gyógyszer felírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése miatt nehéz helyzetbe hozza a gyógyszerészeket – írja a Népszava.

A lapnak egy gyógyszertár vezetője elmondta: sokan meglepődnek, hogy felírási igazolás és meghatalmazás híján nem vihetik magukkal a szükséges gyógyszereket.

Az orvosoknak már jó ideje elektronikusan, az úgynevezett e-térbe kell felírniuk a gyógyszereket, és erről csak úgynevezett felírási igazolást adni a betegeknek. Januártól ezt már csak azok kapják, akik külön kérik. Magát a gyógyszert elvben személyi igazolvánnyal és a taj-kártyával együtt válthatják ki.

Január 6-án azonban, az idei első munkanapon leállt az e-tér, a gyógyszerészek nem férhettek hozzá az elektronikus gyógyszer rendelvényekhez. A helyzetet súlyosbította, hogy a szaktárca megfeledkezett egy jogszabály módosításáról.

Egy korábbi jogszabály kifejezetten lehetővé tette, hogy ha informatikai hiba miatt a patikus nem éri el az e-teret, akkor a felírási igazolásra is kiadhatta a gyógyszert. Ez a jogszabály viszont 2020. január 1-től hatályát vesztette.

Fotó: Kovalovszky Dániel

 

Az, hogy ebből nem lett tragédia, például cukorbetegek nem maradtak inzulin, vagy daganatosok nélkülözhetetlen készítmények nélkül, az a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének éberségén múlott. Ő levélben arra bátorította a gyógyszerészeket, hogy az ellátás biztonsága érdekében tegyenek úgy, mintha még élne a lehetőség, és adják ki a felírási igazolásokra is az orvosságokat. Utólag ezt a lépést támogatta a szakminisztérium is, de a jogszabály szükséges módosítását azóta sem végezték el.

Az is problémát jelent, hogy januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az e-térből csak úgy lehetséges, ha azért papír vénnyel, vagy azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezik valaki a patikába. A szükséges meghatalmazást is az e-térben kellene rögzíteniük a betegeknek. Vagy úgy, hogy valaki maga lép be, és az önrendelkezés fül alatt ezt megteszi, vagy valamelyik kormányablakban kér ehhez segítséget. Csakhogy az e-térben ez a lehetőség még nem működik.

A Népszava úgy tudja,

az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült, de amíg a tárca nem készíti el a bevezetéséhez szükséges rendeletet, addig azt nem kapcsolhatják be a rendszer üzemeltetői.