Elutasította az ügyészség az ellenzéki képviselők panaszát az MTVA-székházban kitört botránnyal kapcsolatban

2019. február 20., 12:46

Szerző:

Elutasította a Legfőbb Ügyészség az ellenzéki képviselők panaszait, akik kifogásolták a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt tett feljelentéseik elutasítását. A Polt Péter vezette intézmény részletes indoklást adott ki arról, miért alaptalanok a panaszok az MTVA-székházban történtekkel kapcsolatban.

A döntés előzménye, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál 2018. december 16-án és 17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket elbírálta, a képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt tett feljelentéseket elutasította. A képviselők emiatt panasszal éltek és kérték az eljárás folytatását. Kétségbe vonták a határozat azon jogi megállapításait is, mely szerint az MTVA közérdekű üzem, a képviselők ott nem folytattak jogszerű eljárást, illetve hogy a biztonsági őrség jogszerűen lépett fel velük szemben.

Varju László megtámadja az MTVA dolgozóit
Fotó: Facebook

A Legfőbb Ügyészség a panaszokat az alábbi indoklással utasította el:

  • A hivatalos személy elleni erőszakot csak a jogszerűen eljáró hivatalos személlyel szemben lehet elkövetni. Az országgyűlési képviselő jogszerűen jár el, amikor a közintézménybe belép, ott felvilágosítást kér. Ha ilyen helyzetben vele szemben erőszakkal lépnek fel, sérelmére elkövetik a hivatalos személy elleni erőszakot. Az ügyészség álláspontja szerint azonban a képviselők decemberben a tüntetők követeléseit akarták beolvastatni a köztévében, és jogalap nélkül be akartak jutni a szerkesztőségekbe. Szándékuk nem a felvilágosítás kérésre irányult, nem jogszerűen jártak el, akciójuk politikai jellegű volt, így nem illette meg őket a fokozott büntetőjogi védelem.
  • A képviselők a biztonsági őrség tiltása ellenére próbáltak bejutni a szerkesztőségekbe, amellyel az élő adást zavarták volna. A fegyveres őrség törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, az alkalmazott testi kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. A jogszerűen alkalmazott testi kényszernek pedig a képviselők ellenszegültek.
  • Nem volt jogtalan, hogy a rendőrök nem mentek be a székházba, mert a fegyveres biztonsági őrség jogszerűen intézkedett a jogosultságukkal visszaélő képviselőkkel szemben. Ezért a rendőri intézkedésre alapot adó bűncselekmény gyanúja nem merült fel.
  • Felmerült az a kérdés is, hogy az MTVA székházában a közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette elkövethető-e. A Büntető Törvénykönyv szerint közérdekű üzemnek tekinthető az elektronikus hírközlő hálózat, működésének jelentős megzavarása bűncselekmény.
  • A bűnpártolás gyanúja nem merült fel, ugyanis az MTVA valamennyi, így az adott képviselővel szembeni intézkedésről készült felvételt is átadta.
  • A Legfőbb Ügyészség megállapította, hogy a feljelentést elbíráló Központi Nyomozó Főügyészség jogi álláspontja megalapozott volt.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.