A magánegészségügybe menekül egyre több magyar az állami ellátásból

2019. július 30., 18:14

Szerző:

A biztosítási piac nagy ígéreteként tekint az egészségbiztosításokra és azok jelentős fellendülésére számít a Fitch Solutions elemzése, amelyet a magánegészségügy szolgáltatásainak elterjedésétől várnak. A jelentés tehát azzal számol, hogy

a lakosság az állami egészségügyi ellátás helyett a magánellátás felé fordul, mármint a fizetőképes csoportok.

Összességében a nem-életbiztosítási piac, melynek része az egészségbiztosítás is, a következő öt évben 5-5 százalékos bővülésre számíthat – derül ki a Portfoliónak eljuttatott elemzésben.

Fotó: Népszabadság-archív/ Teknős Miklós

A magyar biztosítási szektor gyengesége ugyanis, hogy a magyar bérek alacsonyabbak más feltörekvő közép-európai országokhoz képest, vagyis a lakosság kevésbé tudja a biztosítási kiadásait finanszírozni. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a jövedelmek növekedése javíthat a szektor kilátásaikon.

A magánegészségügy felé történő eltolódást idén a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos javaslatcsomagja is felvetette. Az állami ellátás kapacitásai végesek és akik tehetik, valamilyen magánellátóhoz fordulnak, hogy időben vagy igényeiknek megfelelő színvonalú ellátást kapjanak. Az MNB felvetése szerint minden munkavállaló egy magánbiztosítóval is megállapodhatna, hogy az általa vállalt összegért bizonyos ellátásban részesülhessen. Ez viszont azt eredményezheti a társadalomban, hogy az egyébként is meglévő ellátásbeli különbségek tovább erősödhetnek.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.