Ejtheti a Fidesz az olimpiarendezést, ha sok lesz az aláírás

Megismétlődhet a tavalyi vasárnapi boltzár ügyében tanúsított „kármentés”, és a Fidesz lemondhatja az olimpiarendezést, ha a Momentum Mozgalom látványosan sok aláírást nyújt be a Fővárosi Választási Bizottsághoz – írja a Magyar Nemzet fideszes forrásokra hivatkozva.

2017. február 16., 21:10

A lap szerint ha a Momentum Mozgalom pénteken a szükséges 138 ezernél jóval több aláírást visz el az FVB-hez, akkor a Fidesz nem várja meg azt sem, hogy elkezdődjön a szignók vizsgálata, maga fogja bejelenteni, hogy nem pályáznak a 2024-es olimpiára. Egy fővárosi fideszes a Magyar Nemzetnek egyenesen úgy nyilatkozott: ő személy szerint „elengedné ezt a történetet, mert már látszik, hogy jól nem lehet belőle kijönni”. Egy népszavazás több hónapra elég kampánylehetőséget és mobilizációs erőt jelentene az ellenzék számára, ezt pedig nem akarják vállalni.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A Fideszben azt sem akarják megkockáztatni, hogy a választási bizottság mondvacsinált indokokkal érvénytelenítsen nagy számban aláírásokat. Azt sem akarják, hogy a két évvel ezelőtti NVB-s balhéhoz hasonló helyzet alakuljon ki, mivel ez is muníciót jelentene az ellenzéknek – írja a Magyar Nemzet.

Napokkal korábban a hvg.hu arról írt – ugyancsak kormánypárti források alapján –, hogy a Fideszben sem szeretnék egyöntetűen elnyerni az olimpiarendezés jogát.

Csütörtökön kora este a Momentum Mozgalom a 444.hu-nak arról számolt be, hogy már túl vannak a 139 ezer aláíráson. A baloldali ellenzéki pártok (az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és az MSZP) egyébként összesen körülbelül ötvenezer aláírást gyűjtöttek a Momentum Mozgalomnak. Azt, hogy hány aláírás gyűlt össze, csak pénteken hozzák nyilvánosságra.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.