Egyetlen párt támogatottsága nőtt kiemelkedően ebben az évben

A Republikon éves felmérése szerint a pártok támogatottsága szempontjából nem történt jelentős változás 2023-ban, mégis kiemelkedik a többi közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami a legnagyobb növekedést érte el.

2023. december 28., 15:13

Szerző:

2023-ban nem volt nagy változás a pártok népszerűségében a Republikon Intézet éves elemzése szerint, kisebbek viszont igen – mondta Schlanger Márton az Inforadionak. Az intézet vezető elemzője szerint novemberre a kormánypártok támogatottsága csökkent, de így is magabiztosan vezetik a népszerűségi versenyt. Ugyanakkor legalább annyi bizonytalan szavazó van, mint kormánypárti.

"A Fidesz-KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni" – magyarázta Schlanger Márton. Mint kifejette: a Mi Hazánk nem erősödött, de egy hullámvölgy után visszaállhatott az egy évvel ezelőtti szintre.

 

"A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni nagyobb növekedést, a mi felméréseinkben jól szerepeltek idén, korábban ez nem volt jellemző, parlamenti küszöb fölött van már a párt több hónapja. Azt majd meglátjuk, hogy a 2024-es választáson mennyire tudják szavazattá konvertálni, náluk eléggé kritikus, hogy bár sok támogatójuk van, kevesebb szavazójuk" – fogalmazott a szakértő.

 

A teljes elemzés a Republikon Intézet oldalán olvasható.

(Kiemelt kép:  Attila KISBENEDEK / AFP, Diagramok: Republikon Intézet)

10:35

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.

09:58

Meglepetésre egy hónap alatt 2,5 százalékkal, 701 forinttal lett olcsóbb a nyugdíjasok által legjellemzőbben vásárolt élelmiszerek alkotta árkosár, melyet a három nagy hazai hipermarketlánc, az Auchan, a Tesco és az Interspar által kínált termékek átlagárából számított ki a Mfor.

09:49

Noha a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon pedofil nevelője két kislányt rendszeresen haza vitt, az ölébe ültette és szájon csókolta őket, együtt fürdött velük, bűncselekmény hiányában mégsem indult rendőrségi nyomozás ellene. Persze az intézményből a dolgozónak közös megegyezéssel távoznia kellett, de nincs priusza, jelenleg is bármilyen hasonló intézményben vállalhat munkát. S ha ez nem lenne elég, az állam az intézmény igazgatóját még ki is tüntette.