Egy mellplasztika miatt rúgták ki a híres szívsebészt az Országos Kardiológiai Intézetből

2018. szeptember 21., 11:06

Szerző:

Egy államilag finanszírozott szívműtéthez kapcsolódóan egy privát mellplasztikai műtétet is elvégeztek egy betegen az Országos Kardiológiai Intézetben, állítólag ezért kellett távoznia az ország egyik legjobb szakemberének számító Székely Lászlónak – írja az Index. Az orvos távozása miatt egy kollégája is felmondott.

Az intézet megbízott főigazgatója, Andréka Péter az Index kérdéseire megírta, egy súlyos jogi-etikai vétség miatt kényszerült felmenteni a munkavégzés alól Székely Lászlót. Azt állítja, hetekig vizsgálták az ügyet mielőtt meghozták a döntést.

A portál úgy tudja, rengeteg műtét elmarad, mivel Székely nevéhez fűződik Magyarországon a legkisebb beavatkozással járó szívsebészet alkalmazása.

Míg korábban a beteg mellkasát középen felvágva, a szegycsontot hosszában átvágva jutottak el a szívhez, addig a Székely által alkalmazott módszerrel már szívbillentyű-beültetést és billentyű-plasztikát is lehet végezni jóval kisebb metszésből, így a beteg felépülése összehasonlíthatatlanul gyorsabb a hagyományos módszernél.

Tavasszal történt, hogy Székely egy olyan pácienst operált, akinek mellimplantátuma volt. Az implantátum eleve sérült volt, ez pedig a műtét során szövődményeket okozott. Az orvosi team erre figyelmeztette előre a beteget, hogy szükség esetén hívnak plasztikai sebészt, hogy cserélje a tönkrement implantátumot. A lépést azzal indokolták, hogy a beteg mellkasa így a műtéti hegek miatt nem fog torz állapotban összeforrni, és nem kell hosszabb ideig várnia arra, amíg újabb mellimplantátumot kaphat.

A probléma az volt, hogy a plasztikai műtéteket nem állja az egészségbiztosító. A műtét különlegessége így az volt, hogy egy részét az intézet orvosai, egy részét pedig egy máshonnan odahívott magánorvos végezte. A szívbillentyű-megtartó műtét sikerült, de a komplikációk miatt a beteg hosszabb ideig intenzív terápiás ellátására szorult, felépülése lassú volt.

Az Index úgy tudja,

a nő nem tett feljelentést sem a kórház sem az orvosokkal szemben, ő csak azt nehezményezte, hogy szerinte az intenzív osztályon durván bántak vele.

Andréka szerint azonban Székelyék megsértették a szigorú dokumentációs rendet azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozást tudatosan elrejtettek.

Az Index úgy tudja, Székely elbocsátásával többen nem értenek egyet az intézetben, petíciót is indítottak, amelyet mostanáig a szívsebészeti osztály és az ahhoz kapcsolódó részlegek dolgozói közül már legalább ötvenen írták alá.

A megbízott főigazgató és az elbocsátott orvos között egyébként állítólag több konfliktus is volt az elmúlt félévben.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.