Egy év alatt óriásit ugrott a diákhitelt igénylők száma, amit a Diákhitel Központ örömhírként tálal

2019. augusztus 10., 12:06

Szerző:

Másfélszer többen igényelték júliusban a Diákhitel1-et, mint egy évvel korábban, illetve továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a Diákhitel Központ szombaton.

A központ azzal magyarázza a hitel népszerűségét, hogy a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásúak.

Kétségtelen, hogy hitelezői oldalról helytálló lehet ez a következtetés, de az igénylések tekintetében ilyen mértékű ugrás aligha képzelhető el a társadalmi vagy gazdasági ráhatások nélkül, hogy a fiatalok hitelfelvételre kényszerülnek.

A Diákhitel Központ 2019. július 1-től történelmi mélypontra 1,99 százalékra csökkentette a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát.

A közlemény szerint Magyarországon az utóbbi három évben tapasztalt több mint 30 százalékos bruttó béremelkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a diplomát szerző diákok az eddigieknél is könnyebben és gyorsabban, kevesebb, mint hét év alatt törlesszék a felvett diákhiteleket. Természetesen ez megfordítható úgy is, hogy a családok bevételének növekedése nem volt elegendő ahhoz, hogy fedezzék a fiatalok tanulmányait. Pontos mérés nélkül azonban ez sajnos nehezen eldönthető kérdés.

Nem mellesleg az albérleti költségek emelkedése olyan léptékű volt a fővárosban és az egyetemi városokban, ami ugyancsak kényszerpályára tehette a hallgatókat.