Egy év alatt majdnem ezer orvos és fogorvos kérte a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonyítványt, 500 szakdolgozó is elhagyta Magyarországot

2019. július 24., 14:18

Szerző:

Tavaly 979 orvos és fogorvos kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt, főként németországi és egyesült királyságbeli munkavégzéshez. Az orvosok között ötvennel csökkent, a fogorvosok között viszont nőtt a külföldi rendeléshez igazolást igénylők száma. Majdnem 500 szakdolgozó is más országba távozott – írja a Világgazdaság.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatósága több mint kétéves csúszással a napokban hozta nyilvánosságra az orvosok migrációs statisztikáit. Eszerint 2018-ban kevesebb orvos keresett munkát külföldön, mint 2017-ben.

Fotó: 168 Óra archív

A elvándorlás csökkenése Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint annak is betudható, hogy az elmúlt években voltak pozitív döntések az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban, és többlépcsős béremelés történt a szakdolgozók és az orvosok esetében is. Hozzátette, hogy ettől függetlenül még mindig nemcsak a nyugati országoktól, hanem a V4 átlagától is el vagyunk maradva.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.