Az Állami Számvevőszék elnöke tagadja, hogy politikai megrendeléseket teljesítene az ellenőrzésekkel

2019. augusztus 5., 15:12

Szerző:

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az egészségügyről és a kórházak gazdálkodásáról beszélt a Népszavának. Az ÁSZ vezetője határozottan visszautasította, hogy a számvevőszék ellenőrzései politikai megrendeléseket teljesítenének.

Domokos László tavaly nyilatkozta azt a Magyar Időknek, hogy az anarchia és a botrány szavak jutnak eszébe az egészségügyi intézményekről. Szavaira a Magyar Kórházszövetség dühösen reagált.

– Ha az a kérdés, ki a dühösebb, akkor mondhatom, hogy az ÁSZ is lehetne elég dühös, de nem ez a dolga. Ezen a feszültségen akkor tudunk továbblépni, ha az egészségügyi intézmények gazdálkodásának alapfeltételét, a szabályossági kérdéseket rendbe tesszük

– mondta az elnök.

Arra a kérdésre, hogy látja-e gyakorlati következményét a hatóság vizsgálatainak, azt felelte, hogy az intézkedési terveket elkészítik a kórházak, de jogkövető magatartásukon, a korrupció elleni fellépésben, a számviteli rend betartásában, a vagyonnal való elszámolásban érdemben nem javítanak az intézmények.

– Törvény írja elő, hogy a közpénz költését ellenőrizni kell Magyarországon. A számvevőszék ezt a feladatát tölti be. Nem a betegellátást, hanem a pénzügyi és vagyongazdálkodási szabályok betartását ellenőrizzük. Szerintem akkor nagyobb baj lenne, ha az ÁSZ nem ellenőrizné a kórházakat. Mindenkinek az az érdeke, hogy a kórházak törvényesen működjenek

– szögezte le.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lap emlékeztetett arra, hogy sokszor éri az ÁSZ-t az a vád, hogy az ellenőrzésekkel politikai megrendeléseket teljesít.

– Ezt határozottan visszautasítom. Arról, hogy mit és hogyan kéne ellenőrizni, sem kormányzattal, sem az aktuális miniszterekkel nem egyeztetünk. Az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmünket. Egyik a roma ügy, a másik pedig orvosi kamaráé volt

– válaszolta Domokos László.

Közölte, hogy megfogalmaztak számos integritást erősítő, vagyis a korrupciós veszélyeket kezelő javaslatot, ami után a parlament, illetve a kormányzat tett javító intézkedéseket. Úgy véli, ha az intézményeket legalább ezeket a jogszabályokat betartanák, jobb állapotok lennének.

– Fontos, hogy az intézmények működése átlátható legyen. Ebben a kérdésben egyébként Magyarországon a jogszabályok szigorúbbak, mint az Európai Unió átlagának vagy az Európai Unió intézményeinek az átláthatósági szabályai

– tette hozzá.

Az is problémát okoz a kórházigazgatóknak, hogy mindent nyilvánosságra kell hozniuk.

– Például egy kórház igazgatója egy közbeszerzést lefolytatva szerződést köt, utána bárki kiperelheti tőle a megállapodás feltételeit. Hatalmas üzleti érdekek mozognak a közpénzek körül, és ezek sokszor igyekeznek kihasználni a transzparencia túlzott értelmezését a maguk javára. Ez sokszor okoz nehézségeket a gazdálkodó szervezet felelős vezetőjének

– magyarázta.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.