Nem engedi el egy önkormányzati drogprevenciós programra a budapesti iskolásokat a tankerület, mióta ellenzéki nyerte a legutóbbi polgármester-választást

2019. szeptember 22., 17:42

Szerző:

Három éven át zökkenőmentesen szervezte a budapesti XV. kerületi önkormányzat a kerületi diákoknak a Kerületi Ifjúsági Fesztivált, amit diákok pedig korábban a tankerület engedélyével szabadon látogathatták.

Az idei fesztiválra azonban nem mehettek el az állami iskolába járó diákok, miután Kovács Katalin, a kerület iskoláit fenntartó Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója ezt megtiltotta.

– szúrta ki az Index. A fesztiválon a diákok bűnmegelőzési előadásokkal, drogprevencióval foglalkozó, koncertekkel, játékokkal tarkított programokon vehettek volna részt, mint a korábbi években is.

Mi lehet a változás oka? A kerület polgármestere, Németh Angéla politikai okokat sejt. A politikus tavaly nyerte meg a DK színeiben az előrehozott polgármester-választást a Fidesz jelöltjével szemben. Idén tehát már az általa vezetett önkormányzat, valamint a XV. Kerületi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közösen szervezte a fesztivált.

A tankerület az Index megkeresésére azt válaszolta, hogy a

„a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az önkormányzatok az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat kizárólag tanítási időn kívül és a pedagógiai programban meghatározott feladatok végrehajtásának biztosításával használhatják. Mivel szeptember 20-a tanítási nap, és a rendezvény megzavarhatta volna az oktatás rendjét, ezért nem adtam rá engedélyt.”

A rendezvényen végül csak a magániskolák tanulói vettek részt.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.