Debrecen önkormányzata átveszi az elsőosztályból kiesett focicsapatot, mert Orbán és Kósa szerint is a foci a kultúra része

2020. július 1., 15:21

Szerző:

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő társaságában, hogy az önkormányzat lesz a városi futballcsapat, a DVSC szinte 100 százalékos tulajdonosa – számol be róla a 444.

Ehhez megvásárolják Szima Gábor, eddigi többségi tulajdonos részesedését. Szima 19 éve lett a Debrecen tulajdonosa és elnöke, ezután a vagyonát játékgépek üzemeltetéséből megalapozó Szima révén a csapat aranykorát élte, de az elmúlt években komoly anyagi problémái voltak a csapatnak. Szima kapott két kaszinókoncessziót, de a játékbiznisz megszüntetése őt is érintette. Arról viszont szerződést kötöttek, hogy a kaszinókból származó nyereség 40 százalékát Szima a klubra költi.

Papp László polgármester bejelentése szerint az önkormányzat nagyon erős, stabil és biztonságos anyagi hátteret teremt majd a csapatnak. Ennek érdekében felkérik a helyi vállalkozókat, hogy támogassák a klubot. Az a cél, hogy az első osztályból idén kiesett csapat jövőre visszakerüljön az NBI-be.

Szima Gábor sok sikert kívánt a helyi vállalkozók bevonásához, mint mondta, ez neki az elmúlt 19 évben nem sikerült. Így pont annyi pénzt tudtak a csapatra költeni, mint az aranykorban, miközben a többi csapatnak sokkal nagyobb bevétele lett. Elmondása szerint nem tervezte, hogy kiszáll, de hétfőn felhívta a polgármester, kedden találkoztak, és 10 perc alatt megállapodtak.

Azt mi tesszük hozzá, hogy

a csapat szombaton esett ki az NBI-ből a Debrecen-Paks mérkőzést követően, a klub átvételéről három nappal később megegyeztek, a negyedik napon pedig bejelentették a döntést.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyiért venné meg az önkormányzat a klubot, de Papp bejelentette, hogy a kaszinóbiznisz rá eső részéből kiszáll a klubot fenntartó cég (24 százalékos érdekeltsége volt a focicégnek a kaszinókban), és azt Szimáék kapják meg. Így az önkormányzat lemond egy jelentősebb bevételről, de még az is kérdés, honnan teremtenek majd elő évi 1,5-2 milliárdot.

Kósa Lajos azt ecsetelte, hogy a Fidesz és a kormány a kultúra részeként tekint a focira. Márpedig aki szerinte megkérdőjelezi, hogy szükség van-e közpénzt költeni a focira vagy stadionra, az akkor azt is megkérdőjelezheti, hogy miért költenek a Csokonai Színházra, hiszen a város nagyobbik része nem jár színházba.

– A Magyar Nemzeti Galériában tárolt 1 millió képzőművészeti tárgyból 100 ezret sem állítottak ki soha, annak mi értelme van? Miért nem adjuk el az egészet, és költjük el valami másra a pénzt?

– tette fel a kérdést a politikus.

Ezt az alábbiakkal magyarázta:

– Hogy mi értelme van annak, hogy egy város beszáll a klub finanszírozásába tulajdonosként, az számunkra kézenfekvő. Ha egy Modemet (a helyi művészeti központot) finanszírozunk, azt ugye mindenki elfogadja, ha a Csokonai Színházat finanszírozzuk, hiszen nem tudja eltartani magát a piacról, mindenki elfogadja. Ha a Kodály Filharmonikusokat finanszírozzuk, azt mindenki elfogadja. Számunkra épp így természetes a sport támogatása

– állapította meg Kósa Lajos.

Gondolatmenete igencsak egybevág Orbán Viktor fejtegetésével. Május végén mutatták be a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet, amelynek kapcsán a miniszterelnök kijelentette, hogy „a futballt a művészet kategóriájába soroljuk, mert a mi fölfogásunk, mi úgy értjük a magyar futballt, hogy az alapvetően zseniális megsejtések és ihletettségek története.”

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.