Csontkukacos levest kaptak egy kerepesi általános iskola diákjai ebédre, de egyelőre nem bontanak szerződést a szolgáltatóval

2019. május 9., 18:52

Szerző:

A kerepesi Széchenyi István Általános Iskola arról tájékoztatta a szülőket, hogy problémák merültek fel a gyerekek ebédjével kapcsolatban, emiatt pedig az iskola vezetősége megtette a szükséges lépéseket. Az már a Facebook-hirdetmény alá írt szülői kommentekből derült ki, hogy csontkukacok voltak a levesben – vette észre az Index.

A portál azt írja, hogy az internetre feltöltött menü szerint kedden lebencsleves és tökfőzelék volt csirke aprópecsenyével az ebéd. 

A város polgármestere, Franka Tibor ma közleményben erősítette meg, hogy valóban kukacot találtak a levesben. Szerinte azonban azok nem az iskolában kerültek az ételbe, mivel ott a kiszállított, zárt edényekből csak kiszedik tányérba az ételt.

Franka azt írta, hogy Kerepes Város Önkormányzata épp az ételt készítő és szállító cég, a Hungast Vitál többször kritizált tevékenysége miatt közbeszerzési eljárását indított, a pályázati határidő május 2-án járt le. Az eljárás jelenleg bírálati-hiánypótló szakaszban van. Az ajánlati felhívásra négy pályázat érkezett. Amennyiben a hiánypótlásokat határidőben benyújtják, várhatóan májusban dönt a képviselő-testület az új szolgáltatóról. Hozzátette, hogy ha minden törvényi eljárás teljesül, akkor júniusban már a pályázat új nyertese végzi majd az étkeztetést.

– Amikor a jegyzőkönyvet megkaptam azonnal értesítettem a cég igazgatóját és közöltem, bejelentést teszünk a Pest Megyei Kormányhivatalnál és a Járási Népegészségügyi Hivatalnál. Azt is közöltem, a május 7-i ebédszámla 50 százalékát nem terítjük meg, mert a leves nem került kiosztásra. A cég vezetője is vizsgálatot indított az illetékes konyháján Dunakeszin.

A levesben valóban 3–4 esetben találtak kukacot a csatolt jegyzőkönyv alapján. Erről a Hungast Vitál képviselője később a helyszínen is meggyőződött

– írta a polgármester.

Hozzátette, hogy a mintát a Népegészségügyi Hivatal vizsgálja, következménye tehát lesz.

Franka megjegyezte azt is, hogy azért nem javasolja az azonnali szerződésbontást a szolgáltatóval, mert napi 600–700 adag ételről van szó, és ilyen tevékenységet nem lehet felelősséggel megszervezni máról holnapra.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.