Félmillió forint szabad felhasználású diákhitelt jelentett be Novák Katalin

2020. április 8., 13:30

Szerző:

A koronavírus minden családot érint, aggódunk szeretteinkért, családtagjainkért, egészségükért, és nehéz az a helyzet, hogy a nagyszülőkről fizikai értelemben le kellett mondanunk, nélkülözni kell a segítségüket - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki az Operatív Törzs szokásos napi tájékoztatója előtt sorolta el,

mi mindenben segít a kormány továbbra is a családoknak,

A politikus arról beszélt, a gyerekek nem járnak hetek óta óvodába, iskolába, sőt egyetemre sem, és sok szülőnek velük kell tanulnia, foglalkoznia, miközben ott  a munka is, „amiről nem lenne jó lemondani”. 

Koronavírurs - Az operatív törzs online sajtótájékoztatój
Fotó: Botár Gergely/ kormany.hu

Így Palkovics László tegnapi bejelentései után ma Novák Katalin foglalta össze, milyen döntések születtek családvédelem tekintetében, összesen öt pontban:

  • 1. A családtámogatásokat megvédik. Ugyanúgy elérhető lesz minden, mint eddig, megmarad a családi adókedvezmény, a CSOK-khoz kapcsolódó hiteleket igénybe lehet venni.
  • 2. Építik a bölcsődéket. Marad a nagyszülői gyed és a legalább négy gyermekes édesanyák továbbra is szja-mentességet élveznek. Tavaly júliustól 800 milliárd forint támogatást adtak 170 ezer családnak. 26 különböző munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, ami 90 ezer családot érint Magyarországon.

Ide kapcsolódik, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait megfizetik. Átképzési programokat ígért, felnőttképzési diákhitel indítását, és 

úgy segítenek azoknak, akik elvesztették a munkájukat, hogy átképzést biztosítanak számukra.

Azoknak a szülőknek, akik dolgoznak és nem tudnak otthon lenni, felügyeletet biztosítanak.

  • 3. Magyarországon négymillió hitel van, év végéig fellélegezhetnek a családok, nem kell hitelt törleszteni.
Fotó: Pixabay

A veszélyhelyzet idejére a gyest, a gyedet, a gyetet meghosszabbították. Akik beteg gyermeket gondoznak, azok számára az otthongondozási díját bevezették. Ehhez szakértői vizsgálat szükséges, ami nem személyes, így senki nem eshet el attól.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásánál egyszerűsítéseket vezettek be Dolgoznak azon is, hogy a családtámogatásoknál minél egyszerűbb legyen az igénybevétel.

  • 4. Diákhitelekre vonatkozó moratóriumot is bevezettek, ezt sem kell törleszteni és 2020. december 31-ig nem is mondják fel a szerződéséket. Nem kell külön igényelni, azt kell jelezni, ha valaki mégis törlesztené. Az igénylési határidőt is meghosszabbították a Diákhitel 1 keretében.

Rendkívüli diákhitelt vezetnek be, ez szabad felhasználású, kamatmentes és félmillió forint a keretösszeg.

A nyelvvizsga-amnesztiáról azt mondta, senkit nem beszélnének le arról, hogy nyelvet tanuljon, fontos a hosszútávú boldogulás érdekében.

Fotó: Pixabay
  • 5. Egyszerűsítették az idősekre gondolva a receptkiváltás módját, az ügyintézéseket és a nyugdíjügyeket is, az utóbbihoz kapcsolódó felülvizsgálatokat pedig elhalasztották. 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.