Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Csak a sorban állás marad, akár szeptemberig sem adnak időpontot a budapesti kormányablakok

2019. június 20. 20:02 - szerző: Unyatyinszki György

A munkaerőhiány a nyári szabadságoltatásokkal együttesen azt eredményezte a fővárosban, hogy időpontot szinte alig kap, aki sürgős ügyeit intézné. Marad a magyar módi.

A lejáró okmányok megújítása sokak nyári sportja, azoké, akik jellemzően utazások előtt veszik észre, hogy lejárt a személyi igazolványuk, illetve az útlevelük. Az ilyen esetek felborítják az addig gondosan tervezett előkészületeket, a legnagyobb kihívás pedig az okmányirodában, illetve a kormányablakban gyors eljárásban pótolni az igazolványokat. Egy olvasónknak szúrt szemet, hogy

amikor megpróbált a főváros XXII. kerületében időpontot foglalni a helyi kormányablaknál, a legkorábbi időpont július 12-én volt elérhető.

Feltűnő volt a foglalható időpontok csekély száma is, amelyek gyorsan be is teltek. Megvizsgáltuk, hogy mennyire egyedülálló ez jelenség, vagy több fővárosi kormányablakot érint. Az online időpontfoglalási rendszerben személyi igazolvány és útlevél pótlására is megnéztük a lehetséges időpontokat mind a 23 kerületben, a kép pedig igencsak lesújtó,

A legtöbb kerületben egy hónapon belül nincs szabad időpont, ami főleg az egyáltalán foglalható idősávok hiányából fakad.

Kormányablak nyílt a Keleti pályaudvaron
Fotó: Máthé Zoltán

A rendszer fehér mezőben mutatja a szabad, piros mezőben a meghirdetett, de már foglalt, szürkével pedig azokat a sávokat, amikor nincs is meghirdetett időpontfoglalási lehetőség – utóbbi a leggyakoribb. Egy-két kerületben relatív jobb a helyzet, a XVIII. kerületben cikkünk írásakor még volt egy szabad sáv június 27-én, de a következő már csak július 8-án. A XXI. kerületben is akadt egy szabad sáv július 2-án, de a következő szabad időpont leghamarabb július 16-án volt elérhető.

A többi kerületre jellemző, hogy július 11-15. között akad egy-két szabad idősáv, de egyébként legalább egy hónapos várakozás vár a kevésbé szerencsésekre.

A a legrosszabbak közül is kiemelkedik az I. és IX. kerület, ahol egyáltalán nincs szabad időpont szeptember 22-ig, a XII. kerület mindkét kormányablakában pedig a legkorábbi  időpont szeptember 16-án érhető el.

Azokban a kerületekben, ahol két kormányablak is működik, jellemzően csak az egyikben elérhető az időpontfoglalás. A VI. kerületben az egyik kormányablakban leghamarabb július 23-án lehet időpontot találni, a másikban egyáltalán nincs szabad sáv. Hasonló a helyzet a X. és XI. kerületben is. Noha a munka és az ügyfélfogadás megszervezésének legjobb alapja, ha rendszerezetten, előre láthatóan osztják be az ügyfeleket, mégis alig akad meghirdetett sáv.

Akik sürgősen akarják beszerezni okmányaikat, nekik marad a hagyományos magyar módi, a sorszámhúzás és a hosszú várakozás.

Olvasónk azonban jelezte, hogy a kormányablakok valószínűleg tudják, hogy mennyi embert tudnak fogadni, mert a sorszámkiadást az ő kerületében a délelőtti órákban leállították.

Kerestük a kormányablakok működéséért felelős Miniszterelnökséget, hogy mi áll a nagyjából kétmillió embert kiszolgáló rendszer időhiányos állapotának hátterében, válaszuk beérkezésekor arról tájékoztatást adunk.

A munkaerőhiány a nyári szabadságoltatásokkal karöltve viszont egy valószínű ok lehet.

Az Index ír csütörtökön arról, hogy a nekik nyilatkozó Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint nincs elég ember a közhivatalokban, a kormányablakokban.

Budapesten jelenleg 615 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatal intézményeiből

– mondta a szakszervezeti vezető.