A Szabadság téren avatták fel George H. W. Bush szobrát

2020. október 27. 13:19 - szerző: 168 Óra/MTI - forrás: MTI

Ronald Reagan szobrának a közelében helyezték el az alkotást, amely Schmidt Mária kezdeményezésére jött létre.

Felavatták George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnökének szobrát a Szabadság téren a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából. A szobrot az előd, Ronald Reagan egykori republikánus elnök szobrának szomszédságában állították fel (George H.W. Bush alelnök volt Reagan kormányzása idején). Az avatást az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége élőben közvetítette. 

Az eseményen részt vett többek között Orbán Viktor, a néhány nap múlva magyarországi szolgálatának végére érő amerikai nagykövet, David Cornstein, Schmidt Mária (mindkét szobor felállításának ötletgazdája) és New York egykori kormányzója, George Pataki. 

A 2018-ban elhunyt George H.W. Bush volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott. A rendszerváltó hangulatban összegyűlt tömeg előtt tartott beszédet 1989. július 11-én, előre megírt beszédét összetépve szólt az esőben is lelkesen álló emberekhez. 

A bronzszobor Máté István alkotása, Orbán Viktor és David Cornstein együtt leplezték le. Orbán Viktor Bush elnökről Helmut Kohl egykori német kancellárt idézve elmondta: "George Bush nagy áldás volt", aki a "szabadságról beszélt nekünk a Kossuth téren". Beszédében Amerikát a szabadság földjének nevezte, amely szeretettel fogadta Kossuth Lajost, majd a "gyengébb felfogásúak kedvéért" felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz - mondta a kormányfő. 

(MTI)