Büntetőeljárás indult a szerda esti budapesti hajóbaleset miatt, a kétfős magyar személyzet eltűnt

2019. május 30., 10:50

Szerző:

Sajtótájékoztatón számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök reggel a legalább hét halálos áldozatot követelő szerda esti budapesti hajóbalesetről. Pál Adrián rendőr ezredes elmondta, büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi történt. Megerősítette, hogy eddig hét halottat találtak és továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán. Az este 9 óra 5 perckor történt ütközésről tíz perc múltán futott be az első bejelentés – hogy ki tette, azt a sajtótájékoztatón nem akarták elárulni – a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű sétahajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
Fotó: Máthé Zoltán

A sétahajó éppen dél-koreai turistákat szállított egy esti városnéző úton, amikor egy a Viking Sigyn nevű szállodahajó belerohant a Margit híd alatt. Azokon a személyeken – jelentette be Pál Adrián –, kimentettek a Dunából, nem volt mentőmellény. Hét túlélőt a környéken haladó hajókon utazó civil személyek húzták ki a vízből, és mire a tűzoltók megértek a helyszínre, addigra már kimentették őket. 

A Hableány fedélzetén 35 ember 22 nő, egy gyermek és 12 férfi tartózkodott az ütközés pillanatában, 31 dél-koreai turistát kísért két idegenvezető a sétahajó kétfős magyar személyzete mellett. A hét halálos áldozat mindegyike dél-koreai állampolgár volt, a két magyart eltűntként tartják nyilván.

A Viking Sigyn szállodahajó egy svájci cég tulajdona. Kapitánya ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban. A rendőrség kéri, hogy aki látta a balesetet, azonnal jelentkezzen a rendőrségen.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy videót is, amelyen látszik, hogy az ütközés előtt a Hableány befordult a Viking Sigyn elé, Mind a két vízi jármű észak felé tartott, amikor Viking Sigyn pedig felborította a Hableányt.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.