Bukásgyanús főpróba – Az oltási terv nem működik

2021. január 14. 13:00 - szerző: Barát József

Csalódáskeltően kezdődött Magyarországon a várva várt Covid-oltások szezonja. Miközben az egészségügyiek között is meglepően lanyha az oltakozási kedv – Müller Cecília tiszti főorvos 30 százalékról beszélt –, sok orvos hiába telefonálgatott, e-mailezett, nem tudta kideríteni, hogy hol is adhatnák be neki a vakcinát. Volt eset, hogy egy szűk alagsorban száz egészségügyi dolgozó várt másfél-három órát, négy hazai idősotthonban pedig szinte rajtaütésszerűen kezdődött el az oltás. Szerdán derült ki, hogy csütörtökön jönnek, így a felügyelet alatt álló idősek gyámjait értesíteni sem lehetett, ezért a vakcinát sem kaphatták meg.

– Nem minősíthető oltási tervnek az a dokumentum, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ január elején hozott nyilvánosságra.

Így nyilatkozott a 168 Órának Ócsai Lajos, aki 2005 és 2015 között vezette a tisztiorvosi szolgálat járványügyi főosztályát, így alighanem a kevesek közé tartozik, akik pontosan tudják, hogy egész országra kiterjedő immunizálási tervnek milyen követelményeknek kell megfelelnie. Mint elmondta, az iratból pontosan ki kellene derülnie annak, hogy kinek, mi a feladata és azt mikor, milyen feltételek teljesülése után, hogyan kell végrehajtania. Ezt a felügyeleti szerveken kívül tudniuk kell az orvosoknak, az adminisztrációval foglalkozó asszisztenseknek és az önkormányzatoknak is. Sőt, a pácienseknek is tudomásukra kell hozni, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra. Mielőtt azonban egy ilyen a dokumentumot megírnak, a politikának és a szakmának megállapodásra kell jutnia egymással, mert ha az oltási tervet kiadták, már nem folytatódhat a huzakodás. Már nem lehetnek utólagos találgatások, módosítgatások, mert minden bizonytalanság rontja az oltási hajlandóságot és ezzel közegészségügyi veszélyt teremt. – Ezzel nem szabad gatyázni! – erősítette álláspontját Ócsai doktor, azt is megemlítve, hogy ő már áprilisban javasolta, hogy kezdjék meg a tervezést, hiszen minden szakember tudja, hogy a vírusok ellen szinte minden esetben készíthető hatékony védőoltás. Az alapos tervezés pedig hosszú folyamat.

Ócsai Lajos
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az oltási tervről december 31.-i keltezéssel kiadott összefoglalóból számos fontos körülmény nem derül ki, más előírások nem egyértelműek, vagy vitathatóak. Ócsai Lajos szerint szakmailag már a dokumentum első mondata is cáfolatra szorul, amely szerint „A Covid-19 vakcinával történő oltás a tajszámmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti.” A volt járványügyi főosztályvezető szerint nem kellene feltételül szabni a tajszámot, különösen nem azt, hogy érvényes legyen. Magyarországon jelenleg több mint félmillió olyan felnőtt van, aki nem fizetett időben a társadalombiztosításnak, így társadalombiztosítási azonosító jele ellátásra nem jogosítja fel. Közérdek azonban, hogy ők is kapjanak oltást, hiszen a járványt érvénytelen tajszámmal is lehet terjeszteni. A párezer forintos beruházást az államnak az ő esetükben is vállalnia kellene.

A majdnem másfél-százezer magyar pedagógus teljesen kimaradt a listából, pedig veszélyeztetettségük nyilvánvaló

és az sem kétséges, hogy az ország teljesítőképessége nagyban tőlük függ, hiszen ha a szülők nem tudnak munkába járni, akkor leáll a gazdaság. – Az egészségügyiek után nyilvánvalóan a pedagógusoknak kellene következniük, a rendőrökhöz, tűzoltókhoz és más közfeladatot ellátókhoz hasonlóan kiemelt helyen – vélekedik Barcs István mikrobiológus, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szakértője.

A Semmelweis Egyetem nyugalmazott oktatója szerint az is minimum további pontosításra szorul, hogy a tájékoztatóban minden 60 évesnél idősebb ember egy csoportba került, függetlenül attól, hogy egy még nyugdíj előtt álló teljesen egészséges emberről van-e szó, vagy számos krónikus betegséggel küzdő aggastyánról. Ócsai Lajos ezt az álláspontot azzal toldotta meg, hogy az oltásra váró idősek egészségügyi állapotuk szerinti behívása ma már egyszerű programozási kérdés, hiszen az internetes „felhőben” az Elekronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben mindenkinek az adatai rendelkezésre állnak.

 

Teljes cikkünk a 168 Óra január 14-én megjelent számában olvasható.