Gyorsan szétesett az ellenzéki együttműködés a XIII. kerületben, az MSZP szószegéssel vádolja Kerpel-Fronius Gábort

2019. december 26., 06:10

Szerző:

Alig néhány hét utánvége lett az ellenzéki összefogásnak Budapest XIII. kerületében, ahol közös jelölt helyett az MSZP és a Momentum is önállóan indít valakit a március 1-i időközi választáson – derül ki a Népszava cikkéből. A megméretést a 9. választókörzetben, a főpolgármester-helyettessé avanzsáló momentumos Kerpel-Fronius Gábor megüresedő helyére írták ki. Az utódjelöltről szóló tárgyalásokon Tóth József polgármester és az MSZP arról győzködte a távozó politikust, hogy adja át a pártnak a jelölés jogát, Kerpel-Fronius Gábor pedig engedett is a nyomásnak, a Momentum helyi szervezetét azonban ez nem érdekelte, és december 10-én bemutatta a saját jelöltjét, Polyák Krisztinát. 

Fotó: Merész Márton

Az MSZP minderre egy felháborodott Facebook-posztban reagált, azt állítva, a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak, a „szavahihetetlen” főpolgármester-helyettes és a pártja egyoldalúan felrúgott egy megállapodást, december 23-ra pedig meg is lett az MSZP-s jelölt, Vajó Viktória személyében. Ő környezetvédelmi szakemberként azzal mutatkozott be, hogy

  • a Tatai úton legyen parkoló,
  • a megújuló energia felhasználásához a társasházaknak az önkormányzat adjon támogatást,
  • és szeretné, ha a Reitter Ferenc utcában folyamatosan ki lenne helyezve légszennyezést mérő eszköz.

Polyák Krisztina december 10-én a maga részéről azzal nyitott, szeretné, hogy 

  • minél több régi építésű társasház felújítását támogassa az önkormányzat,
  • cseréljék le a macskaköves burkolatú utakat és tisztítsák meg az utcákat,
  • és hogy a kisgyermekes családok számára több zöldövezetet hozzanak létre.

Kerpel-Fronius Gábort egyébként nem viselte meg túlságosan, hogy a pártja simán átnyúlt a feje felett.Azt mondta, Polyák Krisztina indítása kellemetlen volt a számára, de egyetért a Momentum döntésével, és reméli, hogy az ellenzék végül beáll a momentumos jelölt mögé. Most úgy tűnik, ez nem fog megtörténni, egy MSZP-s és egy momentumos jelölt fog versenybe szállni március 1-én a fideszes jelölttel szemben.

Az október 13-i önkormányzati választáson az MSZP-s  Tóth József teljes ellenzéki támogatással indult, és finoman szólva elsöprő többséggel, a szavazatok 81,89 százalékával választották meg újra polgármesternek, a május 26-i EP-választáson azonban a Fidesz (31,78%), a DK (21,39%), a Momentum (21,32%) is több voksot szerzett az MSZP-Párbeszédél (13,5%) a XIII. kerületben.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.