Brutálisan igazságtalan a választási rendszer, aránytalan a Fidesz előnye

2017. június 6. 14:39

Nem arról van szó, hogy a magyar társadalom kétharmada meggyőződéssel áll az Orbán-kormány mellett, hanem pusztán arról, hogy aránytalanul nagyok azok az előnyök, amelyeket a jelenlegi választási rendszer a Fidesz számára kínál - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Gulyás Márton.

Gulyás nemrég egy olyan videót osztott meg, amelyben jobb- és baloldali értelmiségiek, politikusok, közéleti személyiségek – többek között Csintalan Sándor, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János, Bánfalvi Eszter és Zagyva Gyula – állnak ki egy új, igazságosabb választási rendszerért.  A jelenlegi választási rendszer ugyanis „nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását”.

Az elmúlt hét évben a Fidesz kialakította az autokratikus kormányzás kereteit, amelyek látszólag demokráciát kínálnak az embereknek, de világos, hogy senki sem tud érdemben odakerülni a kormányrúdhoz rajtuk kívül - mondta Gulyás a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Gulyás szerint „alapvetően az a probléma, hogy egy szisztematikusan, jól építkező új pártnak sem áll rendelkezésére sem médiafelület, sem megfelelő közforrás. A választójogi törvény aránytalansága pedig lehetetlenné teszi, hogy a társadalmi támogatottságának megfelelő képviseletet szerezzen a parlamentben. Ilyen összeállítás mellett nem lehet beszélni az ellenzéki pártok alkalmatlanságáról, hiszen a rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy kiderüljön az alkalmatlanságuk. Ez a rendszer brutálisan igazságtalan.”