Borzasztó drága lett a cseresznye, de már aranyáron mérik a zöldborsót és a zöldbabot is

2019. május 27., 10:07

Szerző:

A magyar gyümölcsösöket megviselte a tavaly késő ősztől május elejéig tartó aszály, egyes ültetvények pedig az utóbbi napok esőzései miatt károsodnak. Főként az epertermesztők panaszkodtak, mert a gyümölcs a sáros talajon könnyen rothadásnak indul. A korai cseresznye pedig túl sok nedvességet szív magába, kireped, fogyasztásra alkalmatlanná válik – írta a Népszava.

A piacokon az eper ára mégis a primőr időszakhoz képest csökkent, és fajtától, mérettől függően kilónként 900-1300 forint között kapható.

A cseresznye kilóját viszont általában 1000 forintért, vagy még drágábban mérik,

 – tájékoztatta a lapot Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. 

A hüvelyesek is pokoli drágák lettek. A napi.hu az Agárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján azt írta, hogy a magyar

zöldborsót kilónként 900 forintért adták, ez 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A zöldbab kilogrammonként 1600 forintos ára pedig 7 százalékos áremelkedésnek felel meg. 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.