Megbírságolta a Médiatanács a TV2-t és az RTL Klubot is

2019. október 25., 12:44

Szerző:

Helytelen korhatár-besorolás miatt szabott ki bírságot a Médiatanács a TV2 és az RTL Klub szolgáltatójára – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a testület egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban a TV2 szolgáltatójára 4,87 millió forint bírságot rótt ki, mert júliusban a Bridget Jones babát vár című filmet eggyel alacsonyabb, 12-es korhatár-kategóriába sorolta, és azt, valamint előzeteseit nem az előírt időben mutatta be.

A médiatanács egy bírósági felülvizsgálat utáni új eljárásában az RTL Klub szolgáltatóját 1,42 millió forintra bírságolta, mert 2015 szeptemberében az Éjjel-nappal Budapest egyik részét és annak előzeteseit rossz korhatár-besorolással látta el. A tanács a bírósági ítéletnek megfelelően, a bírság összegének meghatározásakor előzményként figyelembe vehető korábbi jogsértések körét szűkítve állapította meg a bírság mértékét.

Fotó: Pixabay

Hozzátették, hogy a műsorok és előzeteseik a TV2 és az RTL Klub esetében is kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 órakor kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló elemek kedvezőtlenül befolyásolhatják az érintett korosztály személyiségfejlődését.

– A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – olvasható a közleményben.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.