Béremelés hosszú távon

„Elfogadhatatlan a szakorvosok röghöz kötése. Rég elmúltak azok az idők, amikor bárkit kényszerítő eszközökkel az országhatáron belül lehetett tartani” – nyilatkozta a kormány minapi javaslatáról Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

2015. március 25., 11:20

Csak tavaly 15 százalékkal nőtt a 29 évnél fiatalabb orvosok elvándorlása.

– Ha pár hónapig a kormány tagjai családjukkal együtt közönséges földi halandókként vennék igénybe az egészségügyi ellátást, éreznék, mennyire súlyos a helyzet. De nem érzékelik. A Honvéd Kórházban ugyanis VIP-ellátást kapnak – mondja a 168 Órának Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.
Hozzáteszi: a Magyar Rezidens Szövetség hangsúlyozta, nem csak a fizetésbeli különbségek vonzzák külföldre a fiatal orvosokat.

– Az orvosok annyira keveset keresnek itthon, hogy kénytelenek elfogadni a hálapénzt, amit az új generáció már méltatlannak tart. Ráadásul még mindig erős az orvostársadalmon belüli hierarchia. Akik hosszú kínlódás után főorvossá válnak, a kellemetlenségeket leverik a fiatalokon. S akkor a leterheltségről és a munkafeltételekről még nem is beszéltünk.
Mégis lenne megoldás.

– Bár Zombor Gábor egészségügyi államtitkár támogatta a rezidensek béremelését, erről a kormánynak hosszú távú, legalább három-öt éves megállapodást kellene kötnie az orvosszövetségekkel. Meg a nővérekkel is, mert körükben talán még az orvosokénál is nagyobb hiány lesz.

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.