Gócpont lehet egy benzinkút - mégsem ingyenes a kézmosás

2020. szeptember 25., 07:19

Szerző:

A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb része a gyakori és alapos kézmosás. Ennek ellenére számos benzinkúton fizetni kell a mosdóért, ráadásul készpénzzel. 

 

A szeptember 21-én hatályba lépett járvány elleni intézkedésekkel párhuzamosan ismét megkezdődtek a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt életre hívott operatív törzs sajtótájékoztatói, ahol az országos tisztifőorvos, Müller Cecília továbbra is az egyéni védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet: a maszkviselésre, a távolságtartásra és a gyakori, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra - emlékeztet az azonnali.hu.

Azonban utóbbi nem minden esetben lehetséges: sok vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban és benzinkúton rejtélyes módon még a járványnak a tavaszinál sokkal intenzívebb tombolása ellenére is fizetni kell a mosdóhasználatért, hiszen a kihirdetett kormányhatározat ezek ingyenessé tételéről egyáltalán nem határoz.

A lap szerint egyes benzinkutakon csak további száz forintért lehetséges a kézmosás, annak ellenére hogy amúgy mindenhol a készpénzmentes fizetés fontosságára hívják fel a figyelmet. Még szeptember elején az M7-esen, a Velencénél lévő MOL-kúton az Azonnali munkatársa megpróbált volna kezet mosni a büfében való vásárlás előtt (ahol eleve már tartózkodni is csak maszkban lehetett), ám a mosdó előtt egy százforintos beengedőkapuba ütközött. Arra a kérdésre, hogy ezt komolyan gondolják-e a koronavírus-járványban, a maszkot egyébként nem mind viselő eladók csak a vállukat vonogatták és a panaszkönyvet ajánlgatták.

A MOL reagálása szerint a nagyvolumenű átmenő turistaforgalom miatt kellett fizetőssé tenni a konkrét benzinkúton a mosdót, hogy megőrizzék a felújított mosdók színvonalát.

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.