Bencsik András focilabdán mutogatta el, hogy szerinte miért nem gond, ha leégne az egész Amazonas-medence esőerdeje - Videó

2019. augusztus 27., 15:15

Szerző:

Horváth Bencének, a 444 újságírójának volt lélekjelenléte, hogy megnézze a Hír Tv Sajtóklubjának legfrissebb adását, aminek első témáját a brazíliai Amazonas-medence erdőtüzeinek szentelték, megfelelő kormánypárti magyarázattal.

Már a felvezetésben érezhetően izgalomba került és buzgó diák benyomását keltve a száját harapdálta performanszára készülve Bencsik András. A Demokrata főszerkesztője, aki egy focilabdát előkapva igyekezett megnyugtatni a kormánypárti nézőket, hogy az Amazonas-vidéki esőerdőket érintő erdőtüzek – noha 2010 óta nem voltak ekkora kiterjedésűek – szerinte semmi komoly bajt nem jelentenek.

„Talán nem kellene ilyen rémülten jajveszékelni”

– mondta a focilabdás erdőtűz-szakértőnek felcsapó Bencsik. Úgy véli, hogy csak egy nem túl nagy területet érintenek az erdőtüzek, amik ráadásul korábbi években is felcsaptak hasonló mértékben. Hozzátette, hogy

„még ha az egész brazil esőerdő égne, tehát ennek a labdának egy szelete égne, még elég sok van ahhoz, nem azt mondom, hogy nem gond, de még elég sok van ahhoz, hogy rendet lehetne csinálni”.

Arról a tényről megfeledkezett, hogy a világ esőerdőinek felét teszi ki az Amazonas-medencében található erdő, illetve, hogy a "labdán" fennmaradó terület 71 százaléka óceán.

Magyarázata szerint  – illeszkedve a kormánypárti narratívához – az esőerdőért való aggódás demagógia, a műsor többi résztvevőivel közösen pedig megfejti, hogy a liberális és baloldali politikai vezetők csak egy támadási felületet kerestek a brazil Jair Bolsonaro elnökkel szemben. A jobboldali Bolsonaro márpedig szerintük csak az országa szuverenitását védi az olyan politikusoktól, akik a környezetvédelemben találták meg azt, amivel ki lehet alakítani egy nemzetek felett álló politikát.

Bencsik ezzel felvette a versenyt a szintén fideszes Kósa Lajossal a helyzet bagatellizálásában, aki azt mondta, hogy nem az esőerdő, csak a bozót ég.