Kósa Lajos szerint nem az esőerdő ég Brazíliában, csak a bozót, a részleteket pedig hagyjuk

2019. augusztus 27., 07:50

Szerző:

Az RTL Klub Híradója hívta fel a figyelmet arra, hogy Kósa Lajos volt debreceni polgármester és tárca nélküli miniszter, a Fidesz önkormányzati választási kampányának a vezetője leplezte a Brazília esőerdeit pusztító tüzekkel kapcsolatos összeesküvést. A politikus hétfő reggel a Kossuth Rádióban azt mondta:

Nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.

Ezzel szemben az igazság valahogy úgy néz ki, hogy a Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) közlése szerint 2019 eddigi nyolc hónapja alatt 72 843 tűz lobbant lángra a dél-amerikai országban, 84 százalékkal több, mint tavaly. Ennek a jelentősége nem korlátozódik csak Brazíliára, mert ezek az esőerdők állítják elő a légköri oxigén csaknem 10 százalékát, és kötik meg a szén-dioxidot és az üvegházhatást okozó gázokat. A pusztítás mértéket ékesszólóan illusztrálja a szám, hogy az amazonasi esőerdők tüzei eddig 228 megatonna szén-dioxidot juttattak a levegőbe. 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.