Három budai kerület elhatárolódik a neonáci Becsület Napja rendezvénytől, saját közös programot szerveznek február 8.-ra

2020. február 5. 14:00 - szerző: 168 Óra

„Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat fontosnak tartja a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében az eseményre saját programokkal készülnek  – tudatta közös közleményében a három kerület vezetősége.

Hozzátették: elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét

– szögezték le. 

Mint írták, a három önkormányzat egy február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhunyt civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze, az önkormányzatok szerint az ő személye garancia arra, hogy „a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek". 

(Az Index nyomán)