Balog Zoltán lelkész: Jó lenne, ha Tibi atya nem mindig úgy fejezné be, hogy "dicsértessék"

2020. február 4., 11:42

Szerző:

Jót tenne a fideszeseknek, ha kapnának kritikus kérdéseket, komoly szakmai hiba volt a köztévé Karácsony-interjúja, üdvözli Mészáros Lőrinc gazdagodását, óvja a hatalmi arroganciától a kormányt, noha ennek mutatkoznak jelei, Orbán Viktor valós csatornákból szerez információkat, Tibi atya nem jó – nagyvonalakban ezekről a témákról beszélt Balog Zoltán volt emberi erőforrások minisztere az Indexnek adott interjújában. Balog immár másfél éve nem kormánytag, hanem társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, ami elmondása szerint annyit tesz: „másfél éve főállású református lelkész vagyok”, de feljegyzéseket kész a miniszterelnöknek.

 

Hogy mit szólt Orbán Viktor gyöngyöspatai kijelentésére, hogy a romáknak megítélt kártérítés miatt sebet kapott az emberek igazságérzete? Ezt: „Ez egy ténymegállapítás. Nem örülök annak, hogy ilyen tényeket kell megállapítani.”

Az ex-miniszter így fogalmazott: „Egészen biztos, hogy sérül az emberek igazságérzete, ha meghallják, hogy van egy önkormányzat, amelynek az évi 40 milliós költségvetésből 80 milliót kell kifizetnie valamiért, ami 2013-ban probléma volt, és nem orvosolták megfelelően. Hogy ezt a miniszterelnök így tette szóvá, arról nem kérte ki a véleményemet. Én nem így beszéltem volna erről”.

  • Gyöngyöspatát szerinte nem a miniszterelnök emelte országos üggyé, hanem a sajtó. „Azt látom, hogy, ami bekerül a politika első vonalába, és amiből országos botrány keletkezik, az nem mindig segíti a megoldást, hanem inkább akadályozza”.
  • Gyűlöletkeltésben sokkal jobb a baloldal, bírósági ítéleteket pedig nem akar megváltoztatni a kormány, Balog szerint csak minősíti őket. „Miért ne tehetné? Emlékezzen Horn Gyula egy klasszikus mondására: „lehet, hogy erkölcstelen, de jogszerű”. A jog, az igazságosság és a méltányosság sajnos nem mindig találkozik".
  • „Folyamatosan olyan intézkedések valósulnak meg, amelyek segítik a romák integrációját. Az elmúlt években például megduplázódott az egyetemre járó romák száma”.
  • „Ebben az országban együtt kell élni azzal a 700 ezer emberrel, akik magukat cigánynak tartják, és mi is cigánynak tartjuk őket”.
  • „Nagyon sokan élnek ma hitből Magyarországon (...) Az is jó lenne például, ha az úgynevezett „Tibi atya” nem mindig úgy fejezné be, hogy dicsértessék. Mert ezzel lejárat egy olyan egyházi köszöntést, ami a legfontosabb névről, Jézus Krisztus nevéről szól”.
  • Egyetért Németh Sándorral, aki azt mondta, jobb, ha a képmutató keresztény propaganda lekerül a napirendről.
  • Tíz év Fidesz-kormányzás után Balog „lát olyan jelenségeket, amelyek a hatalmi arrogancia következményei”. „Nagyon fontos, hogy ne gondolhassák azt azok, akik a hatalmat gyakorolják, hogy csak azért, mert mi vagyunk kormányon, már mindent szabad. (...) A tízparancsolatot sem írják újra évente csak azért, mert annyian megsértették, és még senkinek sem sikerült száz százalékban betartani”.
  • Mészáros Lőrincről: az országnak szükséges volt egy nemzeti tőkésosztály létrehozása, „kérdés, hogy ez jogszerűen történik vagy sem”. Ahol igen, „ott örülök neki, hogy ma Magyarországon vannak olyan emberek, akik azzal a profittal, amit törvényesen megszereztek, adott esetben a nemzet javát is tudják szolgálni”.
  • „Én úgy látom a mostani kormány működését, hogy van egy csomó kampányeszköz, ami nem felel meg az ízlésemnek, én nem alkalmaznám, adott esetben szót is emelek ellenük. Másrészt viszont úgy gondolom, hogy 2010 óta Orbán Viktor kormányai olyan pozitív változásokat hoztak az országban, amelyek messze felülírják, hogy milyen, számomra nem mindig tetsző eszközöket is használnak”.
  • Orbán Viktor folyamatosan azzal „hiszterizálta” Balog Zoltánt és más minisztereket is, hogy mindig megvoltak az alternatív csatornái arra, hogy megtudja, mi a valós helyzet egy területen, ahol adott esetben egy minisztériumi jelentés elfedi a hibákat, és kiemeli azokat a tényeket, amelyek az ő igazát támasztják alá. „A miniszterelnök ebben mindig világbajnok volt. Ha kell, a kislánya iskolájának a portásától, alternatív elemző csoportoktól, a roma barátaitól, a főorvostól, egy óvónőtől, a házukon dolgozó kőművestől vagy akár a feleségétől, de mindig begyűjti az információkat. Rengeteg alternatív csatornája van”.
  • Előfordult, hogy Orbán elé került egy minisztériumi jelentés, amire azt mondta, nem hisz neki, mert máshogy tudja. 
  • Szerinte Orbán az ország helyzetét alapvetően valósan ítéli meg, de hogy milyen volt a kampánystáb és néhány miniszter valóságérzékelése, azt nem minősítené.
  • Nem nézte végig a köztévé Karácsony Gergellyel készített interjúját, mert „nem bírta”. „Komoly szakmai hiba történt. Gyengébb színvonalon, mint annak idején Gyurcsányék alatt a Napkeltében, de a szándék ugyanaz volt: bebizonyítani a beszélgetőpartnerről, hogy képmutató és nincs igaza. Szerintem Karácsony egyébként számos esetben képmutató, de ezt ügyesebben is be lehetett volna mutatni. Pláne, mert így nem is sikerült. (...) A méltányosság egy olyan politikai szereplővel szemben is fontos, akit alapvetően képmutatónak tartunk”.
  • Szerinte jót tenne a fideszes politikusoknak, ha szembesítenék őket a kijelentéseikkel, és kritikus kérdéseket kapnának a közmédiában.
  • Imádkozik azért, hogy konszolidálódjon a kormány.