Balog Zoltán páros lábbal szállt bele Borkai Zsoltba és finom kritikával illette a Fideszt is

2019. október 19. 20:25 - szerző: 168 Óra

Nem nézte meg a Borkai-videót, de olvasott róla, és „mint minden normális ember”, felháborodott. Erről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetője beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este az Index szerint.

"Mivel se kampányszakember nem vagyok, se ott nem vagyok a politika első vonalában, nem kellett döntéseket hoznom" - mondta a Borkai-ügy kezelésére vonatkozó kérdésre a volt miniszter, hozzátéve: egy közösség nem fogadhat el egy ilyen magatartást.

Balog Zoltán szerint a Fidesz vezetése, Orbán Viktor egyértelmű döntést hozott, felszólította Borkai Zsoltot arra, hogy távozzon a Fideszből.

A volt miniszter szerint a döntő dolog, hogy közpénzből történt-e, ami történt. Ez dönti el Balog Zoltán szerint azt, hogy erkölcsi vagy büntetőjogi kategória-e, ami történt.

Az ügyben ugyanakkor Balog Zoltán szerint szükséges erkölcsi ítéletet mondani, egyben szomorúnak nevezte, hogy mindenki, akiről botrányos felvételek kerültek ki ebben a kampányban, megnyerte a saját körzetét.

Hozzátette: van bűn, van vezeklés, van bűnbocsánat, ugyanakkor eufemizmusnak nevezte a botlás kifejezést a történtekre, amit elfogadhatatlannak, erkölcstelennek és bűnnek nevezett.

Balog Zoltán az ATV-ben arra a kérdésre, hogy minek tudja be az önkormányzati választások eredményét, Balog Zoltán azt válaszolta: az ellenzék jobb, mint korábban. A volt miniszter ugyanakkor úgy látja, az „isteni pedagógiának” is van szerepe a történtekben.

Balog szerint a „mi úgy is csak nyerni tudunk”-féle hamis biztonságérzetnek vége van és a hatalmi arroganciának is, amely azt gondolja, hogy mindent megengedhet magának.