Hiába méregdrága a Balaton, egy hónapra vesznek ki egy ottani nyaralót a magyarok

2020. augusztus 12. 13:25 - szerző: 168 Óra

Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet – derül ki az Ingatlan.com felméréséből.

A felmérés szerint a Balaton és a Velencei-tó közelében lévő kiadó házak és nyaralók iránti kereslet az év első négy hónapjában még alig tért el a tavalyitól,

májusban és júniusban viszont 70, illetve 50 százalékos növekedést lehetett megfigyelni.

"A kijárási korlátozások májusi enyhítése után gyakorlatilag berobbant ez a piac. A kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma májusban 70 százalékkal, júniusban 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első néhány hónapban ugyanakkor még nem volt komolyabb növekedés éves szinten” – mondta erről Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Balatonnál az északi parton lévő kiadó ingatlanokért júniusban és júliusban átlagosan 250 és 240 ezer forintot kellett adni egy hónapra, a déli parton lévőkért pedig 200-220 ezer forintot – írja saját adataira hivatkozva az ingatlan.com.

Balogh szerint így elmondható, hogy egy 3-4 fős család vagy baráti társaság számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése.

Egyébként mostanra eléggé megdrágultak a szállások a Balatonnál, Siófokon például egy hotelben 55 ezer forintért alhatunk, de Máltán egy négycsillagos szállodában 30-40 ezerért kapunk egy tengerre néző szobát.