Az ultrák nem huligánok

Február 28-án tartotta meg az MLSZ a Magyar Labdarúgás Fórumát, amelyen nemcsak szakvezetők, játékosok és MLSZ elnökségi tagok mondhatták el a véleményüket, hanem egyéb közéleti szereplők is. Bloggerek, újságírók, szociológusok, pszichológusok, vagy akár futballszerető celebek. A szakmai kérdésekről és a Labdarúgó Szövetség jövőképéről két hete jelentettük meg a „Futballreform” című cikkünket. Pár szurkoló úgy érezte, hogy nekik is el kell mondaniuk a véleményüket, ha már egyszer ők azok, akik minden meccsen képviseltetik magukat. Sőt, végső soron a játék is a nézőkért van, nem igaz?

2011. március 23., 18:39

Őri Márk a bajnoki címre leginkább esélyes Videoton szurkolója. Tizennyolc éve buzdítja szervezett formában csapatát, a Red Blue Devils szurkolói csoport tagjaként. Mint korábban leszögezte, a Magyar Labdarúgás Fórumán nem az egész magyar szurkolói közeget szerette volna képviselni, hanem csupán saját csoportját. Az alábbi videón láthatóak és hallhatóak a Magyar Labdarúgás Fórumán előadott nézetei a szurkolói kultúráról, pirotechnikáról, szurkolói kártyáról, huliganizmusról és az általa hiányolt őszinte párbeszédről.



– Miért tartottátok fontosnak leszögezni, hogy kizárólag a saját véleményeteket adjátok elő a Fórumon? Miért nem kértek szót a rendezvényen más táborok képviselői?

– Berzi Sándoron keresztül keresett meg bennünket az MLSZ Marketing Bizottsága. Mint köztudott, Berzi úr korábban a Videoton Ügyvezetője volt. Korábban többször beszéltünk neki arról, hogy fontos lenne a szurkolók és klubok közötti hatékonyabb kommunikáció. Azt természetesen nem vállalhattuk, hogy más nevében is beszélünk. Hogy ne kizárólag magunkat képviseljük, egyeztettünk más táborok vezetőivel is, és az ő felvetéseik közül is jó pár elhangzott a fórumon.

– Nem ez az első eset, amikor olyan kezdeményezések élére álltok, amely mögé nem sorakozik fel az összes jelentős szurkolótábor. Ilyen volt a küzdősport gála, vagy maga a fórumon való részvétel is. Kijelenthető, hogy az ultrák még ebben a kis országban sem alkotnak egy homogén közeget?

– Ez pontosan így van! Sőt, nagy táborokon belül is igen komoly ellentétek húzódnak, így nagyon nehéz közös nevezőre jutni.

– Milyen változásokat szeretnétek elérni a Szövetség és a média részéről? Említetted a média szurkolókhoz való hozzáállásának a változását, illetve egy szurkolói koordinációs központ felállítását. Pontosan hogyan képzelitek el ezeket?

– A média részéről érzékelhető egy nyitás a szurkolók felé – ezen kicsit meg is lepődtünk. Felénk is több megkeresés történt az utóbbi egy hónapban, mint a korábbi években összesen. A közvetítések alatt többet mutatják a szurkolókat, a látványelemeket. Ennyi nekünk elég, sőt, néha már sok is. Nem szeretnénk sem ripacsok, sem celebek lenni. A pénzt pedig egyértelműen ki szeretnénk zárni ebből a médiamegjelenésből, mert azt meg főleg nem akarjuk, hogy „megvett emberek” képviseljenek minket.

– Mi a helyzet a Labdarúgó Szövetséggel?

– Nos, ahogy a média meglepett minket, valószínűleg úgy leptük meg mi az MLSZ-t. Szerintem nem számítottak arra, hogy kulturáltan elő tudjuk adni a véleményünket. Egyelőre nem nagyon tudják, miként álljanak hozzánk.

– Visszatérve egy korábbi kérdésre: a fehérvári tábort a legnagyobb kritika a csoport tizennyolcadik születésnapján bemutatott pirotechnikai bemutató miatt érte. A többi tábor állítja, hogy nekik egyértelműen értésükre adták a hatóságok: a pirotechnika nem engedélyezett stadionban! Ti mégis megkaptátok az engedélyt – a rossz nyelvek szerint az illusztris VIP-vendégek miatt. Most akkor legális, vagy illegális a pirotechnikai eszközök használata?

– A pirotechnika igenis legális az adott keretek között! Minden törvényi háttér adott hozzá, ehhez semmi köze a VIP-páholyunknak. Az más kérdés, hogy az MLSZ néha önmagának is ellentmondó nyilatkozatokat jelentet meg. Ezek a nyilatkozatok gyakran a törvényekkel szemben mennek.

– Hiába tűnik legálisnak a pirotechnika, mégis kissé hosszúnak tűnik az engedélyeztetés…

– Nekünk konkrétan egy hónapunkba került, amíg ezt az utat végigjártuk – katasztrófavédelem, tűzszerészek, rendőrség… egyébként nem értek valamit: ha a rendőrség, mint hatályos szerv valamit engedélyez, akkor azt az MLSZ miért nem?

– A zalaegerszegiek mégsem kaptak engedélyt, pedig állításuk szerint ők is érdeklődtek a rendőrségnél.

– A törvény és a jogszabályi háttér mindkét városban ugyanaz, nem kellene külön elbírálás alá esnie a két esetnek. Jellemző a honi viszonyokra ez a sajátos jogértelmezés…

– Miért lenne fontos a pirotechnika labdarúgó mérkőzéseken?

– A pirotechnika biztonságos. Én nem tudok róla, hogy bárki megsérült volna Magyarországon pirotechnikai eszközöktől. Ez egy igen komoly hangulatfokozó eszköz lehetne, ha spontán, külön engedélyeztetési procedúra nélkül is használhatnánk. Sőt, adott esetben felpörgethetne egy teljesen leült mérkőzést! Beszélgettünk játékosokkal is erről. Ők nem csak szeretik, hanem kimondottan kérik is a fáklyákat és görögtüzeket. De ki merne megkockáztatni egytől-öt évig terjedő börtönbüntetést?

– Egyértelműen a szurkolói kártya ellen foglaltatok állás, a csak rangadókra kijárók várható elmaradása miatt. A Ferencvárosnál a hasonló félelmek ellenére – a nem hivatalos hírek szerint – mégis húszezer körül van a kiadott kártyák száma. Talán mégis működik ez a rendszer?

– Szerintem nem működik. Hol volt eddig ez a húszezer ember? Vagy akár ennek a fele? Az utóbbi időben több hír is érkezett a Ferencváros háza tájáról. Ezekből az derült ki, hogy nem volt minden igaz abból, amit korábban elénk tálaltak. Szerintem ez a húszezer szurkolói kártya is csak a médiának eladott történet volt.

– Pont a Videoton ellen mégis voltak tízezren…

– Szerintem nem voltak annyian. A hivatalos nézőszám 10000 volt, de ebben benne volt a 800 fehérvári szurkoló is. Ráadásul ezen a meccsen debütált a Fradi-busz hálózat, amely az ország minden pontjából hozott több száz szurkolót. Tény, hogy sokan voltak, de a szurkolói kártya nélkül még többen lehettek volna.

– Végezetül: mit tartasz a magyar ultrák legnagyobb erényeinek? És mik azok a dolgok, amiken sürgősen változtatniuk kellene?

– A legnagyobb erényük az, hogy még mindig léteznek. Csoda, hogy még vannak egyáltalán ultrák és táborok! A kilencvenes években egész Európából jöttek magyar bajnokikra érdeklődők külhoni szurkolótáborokból. Ez az érdeklődés pedig nem a magyar focinak szólt, hanem az ultrák teljesítményének. Manapság nagyon megfogyatkoztak a szervezett csoportok, de még mindig ott vannak minden meccsen, utaznak idegenbe és készülnek látványelemek is. Hogy min kellene változtatni? Nem is tudom…mi a saját utunkat szeretnénk járni. Elsősorban szeretnénk tovább szélesíteni a bázisunkat. Amiben úgy általánosságban fejlődhetnénk az a nagyobb összetartás. Ami komoly gond van a futballunkkal és a pályák körül, az nem az ultrák „sara”!

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.