Az ukrán határ mentén is találtak sertéspestises vaddisznót

2018. május 17. 12:35 - szerző: 168 Óra

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra – írja a Nébih közleményében.

A betegséget május 16-án mutatta ki a Nébih az elhullott állat teteméből származó mintában. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt, és kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

Afrikai sertéspestis - Virológiai vizsgálat Budapesten Afrikai sertéspestis - Virológiai vizsgálat Budapesten
Fotó: MTI/Mónus Márton

A hatóság nyomatékosítja, hogy a sertéspestis emberre nem veszélyes. A vírus gazdasági kárt okoz, mert a megbetegedett állatokat le kell ölni, és a kereskedelemre is korlátozó hatással bír. Ezért felhívják a figyelmet arra, hogy az állattartók akadályozzák meg, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek, illetve tilos a sertéseket állati eredetű moslékkal etetni.

Az állategészségügyi hatóság, az országos főállatorvos utasítására, kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban tíz ellenőrzés alkalmával mintegy ezer malacot kellett leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, állapotuk.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítenie kell az állategészségügyi szolgálatot.

A hatóság következtetése szerint tehát a betegség a fertőzött vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra, ami ellentmond Nagy István agrárminiszter-jelölt feltételezésének. Nagy múlt héten jelölti meghallgatásán közölte véleményét, miszerint a betegség úgy kerülhetett Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.